Foredrag: Scenekunstens hyperkomplekse «ytringer»

  • tirsdag 22. juni
  • 11:45 – 12:30
  • Union hovedscenen
Se opptak

Arrangeres av:

  • Kulturytring

Scenekunstens hyperkomplekse «ytringer»

Kulturytring Drammen ser på kunst i et ytringsperspektiv. Men er alle kunstverk ytringer? I en teaterforestilling samarbeider mange mennesker, er den likevel én ytring? Hvem ytrer i så fall hva? Blir alt sammen regissørens ytring? Og hvordan skal den leses?

Når kunst betraktes som ytring, er det viktig å lese ytringene på kunstens egne premisser. Men hva vil det si for scenekunstens del? Hva er premissene for ytringer i form av scenekunst? Og hva skjer når scenekunsten henter «virkelighetens ytringer» opp på scenen, eller når den blander seg inn i virkelighetens konflikter utenfor teaterets fire vegger? Kan den da fremdeles påberope seg kunstens frihet? Hvordan skal scenekunst som tar opp i seg aktuelle debatter og til og med involverer publikum i sine «ytringer», vurderes i et ytringsperspektiv? Er det noe vi går glipp av når vi ser kunst i et ytringsperspektiv?

Siemke Böhnisch er professor i teater ved Universitetet i Agder. Hun ko-leder forskningsgruppen Kunst og konflikt og forsker aktuelt på samtidsteaterets uenighetsdramaturgier.
Foto: Fra Universitet i Agder Kunst i kontekst

 

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.