Fargespill – en prestasjonskultur uten tapere. Er det mulig?

  • tirsdag 20. juni
  • 10:30 – 12:00
  • Union Hovedscene

Arrangør: Fargespill

«Hvis jeg bare hadde møtt mennesker som så begrensningene mine, kunne livet mitt lett blitt en endeløs rekke med nederlag. Men fordi det også eksisterte noen forventninger om at jeg skulle bidra med det unike jeg hadde, så hadde jeg noe å strekke meg etter. Disse positive forventningene gav meg et annet indre bilde av hvem jeg kunne bli. Og sakte, men sikkert ble jeg det bildet,» – utdrag fra ny lærebok i Fargespillpedagogikk.  
 
Hvis du er nysgjerrig på hvordan allmenn kompetanseutvikling og sosial bærekraft ser ut i praksis, kan det være spennende å bli kjent med Fargespill gjennom dette foredraget av Fargespills kunstneriske leder og initiativtaker Ole Hamre, i møte med tidligere Fargespillaktør og nå aktøransvarlig Irene Kinunda Afriyie.  
 
I scenekunstprosjektet Fargespill er det ingen audition eller utstemming, fordi den viktigste ingrediensen i opplevelsen som et stadig større publikum søker og elsker, ikke er virtuositet, men at de som står på scenen føler seg verdifulle. Den følelsen får man når man blir møtt med spørsmål om hva man har, fremfor hva man mangler. Alle har, i kraft av å være et unikt individ, noe ingen andre har. Gjennom å synliggjøre dette, gjør vi hver enkelt oppmerksom på mulighetene som ligger i å være akkurat dem. Resultatet har gitt hundretusener av publikummere på våre fremste kunstarenaer hakeslepp, og mange tusen barn og unge livsviktige mestringsopplevelser knyttet til identitet og fellesskap.  
 
Fordi konseptet dypest sett handler om hvordan vi møter hverandre, har det relevans i alle sammenhenger der relasjoner mellom mennesker er viktig, uansett hvilken bakgrunn man kommer fra, eller hva man har med seg.  

Arbeidsmetodene i Fargespill er analysert av forskere og pedagoger på Høgskulen på Vestlandet (HVL) som har definert Fargespillmetoden som en egen pedagogisk metode. Denne metoden har vært utprøvd som grunnleggende føring i det pedagogiske arbeidet ved flere skoler i Bergen, og i 2024 utgir Universitetsforlaget en lærebok i Fargespillpedagogikk. 
 
Men hva kan erfaringene fra Fargespill fortelle oss om barns læring og utvikling? Og hvordan skal morgendagens skole se ut? Er det mulig å skape en presentasjonskultur uten tapere? 

Dette er temaet for en panelsamtale ledet av Asta Busingye Lydersen, bestående av;  
·      Tjalve Madsen, tidligere førstelektor på institutt for pedagogikk, religion og samfunnsfag ved HVL. Forsker på mangfold i skolen, interkulturell pedagogikk og Fargespillmetodikk
·      Rune Fortun, lokallagsleder og 3. kandidat 2023, Drammen Venstre 
·      Øystein Mathisen, stortingsrepresentant for Nordland AP og medlem av utdannings- og forskningskomiteen
·      Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Oppland SP og medlem av utdannings- og forskningskomiteen.  
·      Hildegunn Marie Tønnessen Seip, sosialpolitisk talsperson for MDG og førsteamanuensis ved Ansgar Høyskole.
  
Om Fargespill:  
Fargespill er et scenekunstprosjekt. De som står på scenen, er mellom 50 og 100 barn og unge med bakgrunn fra hele verden, og forestillingene settes sammen av sang og dans som disse har med seg fra sine liv og kulturer. Fargespill startet som en enkeltstående forestilling under Festspillene i Bergen i 2004. Siden den gang har prosjektet spredd seg til over 20 byer og kommuner, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Fargespill har mottatt en rekke priser og utmerkelser er nominert til både Spellemannsprisen og Nobels Fredspris.  

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.