Kunstytring: Sløserikommisjonen del 2 – Viken

  • tirsdag 22. juni
  • 19:00 – 21:00
  • Drammens Teater Hovedscenen

Arrangeres av:

  • Kulturytring

«Å leve er – krig med trolle i hjertets og hjernens hvelv. Å dikte, – det er å holde dommedag over seg selv» (Henrik Ibsen, Digte, 1871).

Den 14. mai 2021 hadde teaterforestillingen Sløserikommisjonen sitt innstiftelsesmøte på BIT Teatergarasjen, og under Kulturytring Drammen er det duket for kommisjonens endelige dom.

Facebooksiden Sløseriombudsmannen ble opprettet i 2014 med hensikt om
å avdekke sløsing med skattepenger gjennom deling og skarp vinkling av nyhetssaker om bruk av offentlige midler. «Alle får gjennomgå. Trønderske gangbang-klubber, sleipe etterlønn-ordførere og utedoer til 17 millioner skattekroner. Men den hardeste støyten er det kultursektoren som tar», skrev Natt & Dag i 2020. Sløseriombudsmannens raljering med kunstfeltet var også bakgrunnen for at teaterkompaniet Traavik.info med Morten Traavik i spissen inviterte inn ombudsmannen til scenen i teaterforestillingen Sløserikommisjonen.

Målet: å undersøke hva kunst er og den offentlige finanseringen av kunst.
Sløseriombudsmannen er nå ute i dagens lys, men er trollet sprukket? Lurer det egentlig troll bak hver tue? Debatten rundt dette oppsiktsvekkende samarbeidsprosjektet med Traavik.info har i vinter og vår rast i scenekunstmiljøet, både om rumpemaling og andre kroppsvæsker i kunsten, Norsk Kulturråd, anonymitet, no-platforming og trakassering av kunstnere. Hos Kulturytring Drammen skal Sløserikommisjonen, etter stiftelsesmøte og del 1 i
Bergen, avlegge sin endelige innstilling.

Gjennom en leken, men streng selvgransking skal Kommisjonen utforske blant annet tette nettverk og ekte eller påstått sløsing med skattepenger i norsk kulturliv.
Sløseriombudsmann-general Are Søberg er selv med som storinkvisitor med sine 70 000 følgere som en slags folke(lig)domstol over kulturlivet. På tiltalebenken sitter, spiller, danser og synger de av oss som produserer og konsumerer kultur. Senkveld møter Ytringsfrihetskommisjonen med innslag av hekseprosess, paneldebatt og pandemonium.

Frem mot forestillingen den 22. juni, kan publikum bruke Søknadsgeneratoren og få en fiks ferdig søknad til Kulturrådet. I forbindelse med forestilingen kåres en vinner, som får prosjektet sitt realisert i 2022.

«Dette er ikke slutten. Det er ikke en gang begynnelsen på slutten. Men det er muligens slutten på begynnelsen» (Winston Churchill).

Digitalt ytringspass gir tilgang på forestillingen via vår digitale plattform.

Ønsker du å se forestillingen fysisk i Drammen, må du kjøpe egen via Drammen Scener. 

*Forestilingen er dessverre ikke inkludert i det fysiske passet, grunnet smitteverns- og billettsalgsreglement.*
Medvirkende:
Anders Eng
Birk Nygård
Borgar Lorvik
Cathrine Ahlsen
Cornelius Jakhelln
Espen Skorstad
G & T Waste Management 
Jan-Ove Tuv
Julian Blaue
Juliana Venter
Jørgen Træen
Kammerkoret NOVA
Kine Grindheim Haukeland
Kjetil Korslund 
Luba Kuzovnikova
Luxus Leverpostei
M12 Kultur
Magnus Vanebo
Morten Grønvigh
Morten Traavik
Nina Exposito Holmen
Olav Aanderaa
Rolf-Erik Nystrøm
Ronald Kvernmo
Shabana Rehman
Silje Hjemdal
Sløseriombudsmannen
Sven Åge Birkeland
Tina Solberg Torstad
Vegard Lemme
Wenche Martinsen 
Zahid Ali
Årabrot

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.