Spørretimen: Smalt er fett – hvilken rolle har de smale kunstuttrykkene?

  • mandag 21. juni
  • 12:45 – 13:45
  • Multisal 1

Arrangeres av:

  • Programråd, Kulturytring Drammen

Kulturytring spørretime er inspirert av Stortingets spørretime der stortingsrepresentanter kan stille spørsmål til Statsrådene. I Kulturytrings spørretime er det omvendt! Vi stiller spørsmål om dagsaktuelle temaer til kulturlivet, i en bred søken etter svar. Programrådet har invitert respondenter, personer som ikke nødvendigvis er de mest fremtredende i samfunnsdebatten, til spørsmålene.

Temaet for Spørretimen er «Makt, motstand, mangfold». Mandag tar vi opp kunstens rolle, tirsdag utforskes hva som fungerer og ikke og onsdagen rettes blikket mot fremtidens kulturfelt og hvordan vi kan få til endring! Les om spørretimen her!

Smalt er fett – hvilken rolle har de smale kunstuttrykkene?
Siden syttitallet har forståelsen om at det brede og smale henger tett sammen, vært en sentral del av den norske kulturpolitikken. Målsettingen: at kulturpolitikken skal by på et mangfold av kunst- og kulturuttrykk.  Smale kunstuttrykk har rollen som utfordrer, utforsker, og provokatør. Der det smale stiller det gjengse til veggs og sprenger rammer og grenser, når det brede ut til alle, skaper felles opplevelser, samhold, bygger estetisk forståelse. De smale kunst og kulturuttrykkene er med på å skape et mangfoldig kulturtilbud. Men flere ytrer seg nå om at det smale er for provoserende, for uforståelig, at det ikke fortjener støtte og en plass i en offentlig finansiert kunstverden fordi det følger med et krav om å nå ut til mange med offentlig finansiering. Noen vil også hevde at kultursektoren har lave ambisjoner og selvtillit på vegne av eget felt, at feltet bærer på fordommer mot det smale, og at dette er et hinder for å tenke smalt i programmeringen: Feltet selv tror at smalt IKKE er fett for folk flest. Andre igjen vil hevde at det er ikke noe som heter smalt. Det er på høy tid å undersøke hvilken rolle de smale kunstutrykkene har i samfunnet i dag.

Hvordan kan forståelsen for og gleden over det smale økes blant folk flest? Er det egentlig noe som heter smalt? Hvilken rolle skal de smale kunstuttrykkene ha i samfunnet?

Medvirkende:
Hasse Farmen, låtskriver, sanger og crossoverartist
Amalie Kasin Lerstang, forfatter
Kristian Seltun, dramaturg og teatersjef

Spørretimen er kuratert av:
Bjørn Hatterud, Stein Olav Henrichsen, Ellen Horn, Louisa Olufson Layne og Maria Utsi.

Foto: Hardanger kunstskule. Ingvild F. Melien

Programråd, Kulturytring Drammen

Programrådet på Kulturytring Drammen består av: Bjørn Hatterud, forfatter og kurator. Ellen Horn, skuespiller, tidligere teatersjef ved Riksteatret og Nationaltheatret. Tidligere kulturminister. Kunstnerisk leder for Peer Gynt AS på Gålå. Stein Olav Henrichsen, direktør Munchmuseet. Maria Utsi, nestleder Kulturrådet, tidligere direktør for Festspillene i Nord-Norge. Louisa Olufsen Layne, postdoktor ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) ved Universitetet i Oslo.

Les mer

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.