Foto: Danny Howe

Fra 19. til 21. juni arrangeres Kulturytring, Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk. Gjennom tre fulle dager skal kulturfeltet samles i Drammen og sette kunst og kultur på dagsorden i valgkampen.

Hovedprogrammet til Kulturytring slippes i slutten av april, men allerede nå deler vi mer av det faglige og kunstneriske programmet for årets festival.

Storstilt åpning av Kulturytring 19. juni

Foto: (f.v.): Stortinget og Sara Angelica Spilling. Stortingspresident Masud Gharahkhani og artist og skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen åpner Kulturytring 2023.

Kulturytring åpnes mandag 19. juni med en storstilt markering med musikalske innslag og taler fra en rekke profilerte kunstnere og politikere.

Den formelle åpningen av Kulturytring 2023 blir gjort av stortingspresident Masud Gharahkhani, som er på hjemmebane i Drammen:
– Som Stortingspresident er jeg opptatt av at vi må verne om ytringsfriheten i alle deler av samfunnet. Ytringsfriheten er viktig både i politiske debatter og i utøvelsen av kunst og kultur. Jeg ser frem til levende debatter hjemme i Drammen under Kulturytring 2023, sier stortingspresidenten i vår pressemelding.

Åpningsappellen blir holdt av den samiske artisten, skuespilleren og klimaaktivisten Ella Marie Hætta Isaksen, for tiden aktuell med filmen Ellos eatnu – La elva leve om Alta-aksjonen på 70- og 80-tallet. Hætta Isaksen er en av landets mest aktuelle samfunnsdebattanter, og står i skrivende stund i front med aksjonsgruppa som kjemper for å få revet de menneskerettighetsstridige vindturbinene i Fosen.

Marte Wulff åpner den grønne bærekraftscenen

Foto: Marte Vike Arnesen | Den to ganger Spellemann-nominerte visesangeren Marte Wulff åpner bærekraftscenen på Kulturytring med sin klimapop.

Mandag 19. juni åpner den to ganger Spellemann-nominerte visepopartisten Marte Wulff programmet på Kulturytring sin egne, grønne, bærekraftscene. Gjennom hele festivalen holder bærekraftscenen fokus på klima- og bærekraft gjennom arrangementer knyttet til temaet.

Wulff er kjent for sine historiefortellende tekster og sin sterke formidlingsevne, og en særlig vilje til å forholde seg kunstnerisk til komplisert eller alvorlig tematikk. Siden 2017 har hun utmerket seg som en tydelig stemme for klima- og miljøsaken gjennom sin musikk, grønne turneer, som aktivist, debattant og med kronikker i landets største aviser.

Hennes nyeste utgivelse, det avantgardistiske konseptalbumet Øya/øyet (2022), er i sin helhet viet klimakampen, og er laget i samarbeid med produsent og trompetist Sjur Miljeteig.

hva skjer på kulturytring? debatt, lanseringer, forskningsformidling, scenekunst

Kulturytring sitt faglige og kunstneriske program i 2023 inneholder aktører fra hele bredden av kulturlivet i Norge. I første programdrypp lanserer vi arrangementer fra blant annet Norges musikkhøyskole, TrAP, Telemarksforskning, Østfold Internasjonale Teater og Tigerstadteatret.

Hvordan kan kunstfeltet i større grad prege debatten i offentligheten? Norges musikkhøyskole holder debatten «Ta ansvar for å nå ut!» om tilstanden til kulturjournalistikken i 2023 og utfordringene kulturlivet har med å være synlige i en stadig mer tabloid mediehverdag.
– NMH gleder seg til å bidra med denne debatten om kunst, medier og ytring på Kulturytring i juni. Vi tror det er viktig med en stor, nasjonal arena hvor kunst og kultur løftes i felleskap og i hele sin bredde, sier Ståle Tvete Vollan, sjef for kommunikasjon og samfunnskontakt ved NMH.

I debatten «Hva skjer når mangfold måles i kulturlivet?», arrangert av kunstprodusentnettverket TrAP, settes Kulturdirektoratets målinger av kulturaktørers innsats for inkludering under lupen. Hva er hensikten med målingene, og hvordan kan vi sikre at målet om inkludering nås på en måte som gir mening for kulturlivets institusjoner?

Den norske kirke, som er en betydelig oppdragsgiver for utøvende kunstnere i landet, setter lys på kunstnerhonorering med samtalen «Rett til rimelig betaling!» Hurdalsplattformens tiltak for en styrket kunstnerøkonomi ble fulgt opp med veiledende prinsipper for honorering av kunstneriske oppdrag. Hva er rimelig betaling, og hvilket ansvar bør det kunne forventes at produksjons- og visningsarenaene tar?

Kulturrom, Norsk Musikkråd, NOKU og Kulturalliansen lanserer en ny webportal for kulturrom på arrangementet «Hva er et egnet rom for musikk, teater, husflid eller dans?» Her kan både kommuner og lokale kulturlag få hjelp til å vurdere om lokalene de bruker er egnet til formålet. Portalen inneholder sjekklister for egnede kulturlokaler, veiledere til forbedringer og tips til finansiering.

Den britiske forskeren Ged Ryan kommer til Kulturytring på invitasjon fra Drammen kommune for å snakke om Liverpools unike utvikling som en mangfoldig kulturby. Historien om hvordan blant annet Beatles, fotballen og statusen som europeisk kulturhovedstad har bidratt til transformasjonen av Liverpool, er inspirerende og lærerik. Til samme arrangement møter vi Runa Strindin, leder for festivalen Midgardsblot. Hun gir publikum et spennende innblikk i hvordan Midgardsblot fant en nisjefestival i smeltedigelen tungrock og vikingtid, og hvilke ringvirkninger det gir for Horten og omegn når tilreisende fra hele Europa kommer dit.

Telemarksforskning og USNs konferanse Kulturrikets tilstand skjer i år på Kulturytring

Ledende fagmiljøer innen kulturforskning fra Telemarksforsking og USN har i en årrekke arrangert Kulturrikets tilstand, en dagskonferanse som har fått stor oppmerksomhet i deler av kunst- og kultursektoren.

I 2023 flytter de arrangementene til Kulturytring i Drammen og presenterer, i samarbeid med NOKU, tre hovedstolper i Kulturytrings program: Bærekraft – sentralt og lokalt, aktivisme og ytringsrom, og digitale plattformer og AI.

Foto: New Heroes | Østfold Internasjonale Teater presenterer In Search of Democracy 3.0, en teaterforestilling der publikum deltar aktivt gjennom avstemning og forslag.

En av våre største samarbeidspartnere på kunstnerisk side, Østfold Internasjonale Teater, kommer til Kulturytring med produksjonen In Search of Democracy 3.0. Er demokratiet levedyktig i sin nåværende form? Noe må endres. Men hva, og hvordan, spør kompaniet New Heroes, som leter etter svar i hele Europa. In Search of Democracy 3.0 hadde norgespremiere i regi av ØIT høsten 2021. Under årets Kulturytring kommer den kritikerroste forestillingen tilbake, fulgt av en utstilling med samme navn. Forestillingen er en energisk og humørfylt forestilling om makt og politikk, hvor publikum blir med på jakt etter et oppgradert demokrati.

Tigerstadsteatret besøker Kulturytring for første gang med forestillingen Ubåt, en musikalsk og leken forestilling om nysgjerrighet, håp og om å flyte og synke samtidig. Her spiller ensemblet oppsøkende og gratis med Tigerbussen, som er et teater på hjul.
– Når Tigerstadsteatret parkerer i Drammen under årets Kulturytring er det en invitasjon til å oppleve bakkenært og relevant teater for barn. Vi håper å treffe mange barn og voksne som vil oppleve, dele og reflektere rundt hva teater for barn kan være, og på hvilken måte vi kan bruke scenekunst til å gjøre Norge til et enda bedre sted å vokse opp og leve, sier teatersjef Wenche Viktorsdatter Paulsen.

Åpning av Tunsbergleden i Drammen

Foto: Pilegrimsleden.no | Tunsbergleden gjennom Drammen kommune blir offisielt åpnet på Kulturytring i juni.

Denne våren ferdigstiller Drammen kommune og Viken fylkeskommune en ny del av Pilegrimsleden – Tunsbergleden, som offisielt åpnes på Kulturytring. I forbindelse med dette holder Drammen og Viken fagseminaret «Pilegrimsreise som interreligiøs dialog», hvor de diskuterer hvordan Pilegrimsarbeidet kan være åpent og inkluderende for mennesker med ulik tro, kultur og tradisjon.

– I vår tid kan vandringen sees som en symbolsk og samlende aktivitet og den forener folk på tvers av religion og kulturell tilhørighet, sier Hilde Eriksen, avdelingsleder for kunst og kulturarv i Drammen kommune.
– Drammen kommune og Viken fylkeskommune ønsker å løfte frem leden som en interkulturell dialog og gleder oss til å åpne Pilegrimsleden gjennom Drammen under Kulturytring 2023.

første parti med early bird-billetter er rett rundt hjørnet

Snart åpner vi billettsalget vårt med ekstra gode priser for early birds. Kulturytring i juni blir rigget som en stor fysisk festival som samler alle dimensjonene av kulturfeltet i Norge, og setter kultur på dagsordenen i valgkampen i 2023.

– Kort sagt er dette Arendalsuka for kulturlivet, forteller Kaia Brænne, programsjef for Kulturytring.
– Vi har debatter, forskningsformidling, politikersamtaler og paneler, samtidig som det er et tett kulturprogram med konserter, sceneproduksjoner, åpne gallerier, utstillere og mye mer! Vi tar sikte på flere tusen deltakere hver dag, med programposter fra morgen til kveld. Hvis du jobber i kunst- og kultursektoren er det her du skal være mellom 19. – 21. juni.

Følg oss på Facebook og Instagram og meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få link til billettsalget når det åpnes.

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.