UNG Kulturytring har blitt utviklet i en medvirkningsprosess der ungdommer og samarbeidspartnere i ungdomskulturfeltet har deltatt på workshops sammen. Foto: Norsk kulturforum

Opp mot 200 ungdomsdelegater fra hele landet kommer til Drammen for å delta på UNG Kulturytring, 19. – 21. juni i Drammen. – Vi ønsker de unge stemmene med i kulturdebatten, sier UNG-koordinator Shawkat Jafari (NOKU) om programmet, som teller workshops, debatter, utstillinger, konserter og badstue på Drammenselva.

Delegater fra 13-25 år kommer tilreisende til Kulturytring fra hele landet, og deltar gratis og barrierefritt på festivalen. Her har de tilgang på alle ordinære arrangementer, i tillegg til et eget eksklusivt ungdomsprogram som de har vært med på å lage selv.

– Unge har selv vært med på å lage tilbudet til årets Kulturytring Drammen. Vi har samlet unge fra hele landet til å være med på å utvikle programmet, forteller koordinator for UNG Kulturytring, Shawkat Jafari til Drammen kommune.

Gratiskonserter på Papirbredden og portalen

Under Kulturytring holdes en rekke gratiskonserter på utescenene Papirbredden og Portalen. Disse er åpne for alle, og samler Drammen til folkefest. Les mer om disse i programmet:

  • Mandag 19. juni: UKM-konsert: Gratis utearrangement
    Konsert med Martine, Wickd, Klikk 9 og SIIR.
  • Tirsdag 20. juni: AKKS 40 år: Gratiskonsert
    Konsert med bandene Mængo, Drakånis, Illurice, Grinedræng og Grønske, som alle er band som ble dannet på AKKS Bandskole.

Eksklusive verksteder for UNG-delegater

Foto: Wergelandsenteret

I løpet av festivalen kan UNG-delegater delta på flere eksklusive verksteder:

Mandag kan UNG-delegater bli med på lederworkshop, fasilitert av Inger-Lise Gårdsrud i InWaves og Lederhavna. Gårdsrud har 20 års erfaring med ledelse i ulike bransjer og nå hjelper andre ledere med å få med seg folka i Lederhavna. Den eksklusive workshopen har plass til åtte ungdommer og lærer bort mer om hvordan man kan lykkes med ledelse og bli en skikkelig god leder.

Tirsdag inviterer Drammens Tidende til «Lyst til å ytre deg?», et politisk skriveverksted ledet av politisk redaktør Hege Breen Bakken. På skrivekurset får delegatene mange nyttige skrivetips, inspirasjon og trygghet, og en skriveøkt som forhåpentligvis vil ende opp i et debattinnlegg.

Onsdag holder Tøyen Impro et lynkurs i improteater. Her vil delegatene ledes trygt gjennom morsomme impro-øvelser, helt uten at noen må opptre for hverandre, være morsom, eller prestere på noen som helst måte! Verktøyene de lærer kan brukes til å skape spontan og improvisert underholdning på sparket, bli tryggere å presentere, bedre på å lytte, eller akkurat det de selv vil.

Stortingspresident Masud Gharahkhani gjester Wergelandsenteret sitt demokrativerksted for UNG-delegater. Foto: Stortinget

Stortingspresidenten på demokrativerksted

Det Europeiske Wergelandsenteret holder demokrativerkstedet «Kontroversielt tema, sa du?» mandag på USN. Verkstedet trener ungdom i å møte kontroversielle temaer, hvor deltakerne lærer å diskutere gjennom praktiske og morsomme øvelser sammen med engasjerte jevnaldrende. Stortingspresident Masud Gharahkhani kommer innom og deler sine erfaringer med politisk debatt og å møte sine meningsmotstandere.

G60: Huben for de unge under festivalen

Ungdomshuset G60 er midt på festivalområdet, og blir tilholdsstedet for ungdommene under festivalen. Her blir det holdt en rekke workshops som er åpne for alle ungdommene, det blir mattilbud, og kafékonsert på kveldstid.

Les mer om daglig program for UNG-delegater på G60 her:

Badstue på Drammenselva? Husk badetøy og solkrem!

Ungdomsdelegater kan velge og vrake på det ordinære festivalprogrammet under Kulturytring, og kan lage sine helt egne løyper for festivalen.

Både mandag og tirsdag kan små grupper delta i en panelsamtale litt utenom det vanlige på Ælvebadstua, og avslutte med et bad i elva. Flytende på Drammenselva og løst inspirert av verdens gjestfrihets-kulturer, Sokrates og nordisk spakultur, inviterer DEMO-kollektivet publikum til nye samtaler i det særegne rommet badstua. Mer info og påmelding her.

Takk til våre partnere!

UNG Kulturytring er muliggjort med midler fra Erasmus+ Ungdom (Bufdir), Sparebankstiftelsen og Kulturdirektoratet.

Våre faglige samarbeidspartnere til UNG Kulturytring 2023 er KulturtankenBrageteatretKulturskolerådetViken Ung KulturDEMO DrammenKunst i SkolenUKMDrammensbiblioteketKS- Kommunesektorens organisasjonThe European Wergeland CentreUngdom og FritidBuskerudmuseet, Drammen Ungdomsråd, Bufdir m.fl.

Sjekk fullt program for Kulturytring 2023 her

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.