For et halvt år siden gikk den første fysiske gjennomføringen av Kulturytring av stabelen i Drammen, med over 170 arrangementer på tre dager. Vi har tatt en prat med programsjefen.

For et eventyr! Har dere i Norsk Kulturforum landet enda? 
– Høsten gikk fort, og jeg må si at vi fremdeles kjenner det i kroppen av og til. Kulturytring som festival ble stablet på beina både i 2021 og i 2023 som en kjempesatsing fra NOKU – som har sikret økonomien og lagt mye ressurser i prosjektet, samt en bitteliten stab som virkelig har strukket strikken for hva som er mulig. Og jammen har vi også klart å etablere Norges viktigste arena for kulturpolitikk på veldig kort tid. Vi klyper oss ofte i armen og er kjempestolte.

Hva har dere gjort siden siste arrangement den 21. juni?
– Høsten gikk med til rapportskriving og evaluering. Vi skal både rapportere på tildelte midler, skrive prosjektrapport og evaluere med alle involverte. Vi legger også strategi for videre arbeid med festivalen i 2025, og det er mye spennende på blokka fremover. Blant annet er vi i gang med et nordisk samarbeid med våre søsterfestivaler i Sverige og Danmark. Det ligger allerede midler på bordet til dette samarbeidet som kan gi enda flere internasjonale navn på plakaten i 2025.

Hva er de viktigste innsiktene fra nøkkeltallene til Kulturytring 2023?
– I strategiarbeidet frem mot festivalen i juni definerte vi en del kortsiktige og langsiktige mål. De kortsiktige målene er allerede innfridd med glans, og det gjelder også mange av de langsiktige målene. Det levner ingen tvil om at Kulturytring som arrangement vokser seg større enn vi noen gang kunne estimert og drømt om.

– Ta oss gjennom de konkrete tallene fra i fjor.
– Selvsagt. Vi gjennomførte altså arrangementer over tre fulle dager på over 15 arenaer. Mer enn 140 arrangører deltok med eget program, og det sto mer enn 170 arrangementer på programmet. Vi hadde debatter, forskningsformidling, rapportlanseringer, og et stort kunstnerisk program med over 80 aktive kunstnere i arbeid. Vi knuste våre egne forventninger, og hadde besøk av mer enn 5000 delegater på Union Brygge i Drammen. 

Helt vilt! Hva skal dere gjøre denne våren?
– Nå rett før jul oppsummerte vi med arrangørene som er våre viktigste medspillere, og vi spiste kake med Kulturytrings gode venner og uvurderlige partnere i Drammen. Så nå ruller toget for Kulturytring 2025: Samarbeidsavtaler, strategi og bookinger, det begynner nå, -vi skal tegne opp reisverket for festivalen i 2025. Vi har lært masse og noen viktige endringer skal iverksettes før neste festival. Men vi vet allerede nå at Kulturytring 2025 blir bransjens viktigste arena for kunst- og kulturpolitikk. Vi gleder oss stort til alt vi skal gjøre sammen fremover.

Sist, men ikke minst – hva kan vi forvente oss av Kulturytring 2025?
– Det blir fremdeles veldig viktig for oss å få med oss organisasjonene og deres arrangementer, samt NOKU-medlemmene med arrangementer og publikum fra hele landet. Festivalen skal være godt organisert, ryddig, viktig og stor. Vi kommer til å gjøre noen grep for å sikre publikumsopplevelsen, for eksempel å rigge om på uteområdene slik at standområde og utescener snakker bedre sammen. Sist, men ikke minst, vil vi legge til rette for de store møteplassene. Årets festival hadde mye fokus på faglig innhold, det fokuset fortsetter, men Kulturytring i 2025 kommer også til å invitere til den store festen, fokusere på sosiale soner og tilby mye mer deilig mat og drikke på festivalområdet. Du vil ikke gå glipp av det!

– Har dere satt datoen for Kulturytring 2025?
– Yes! Det er viktig for oss at politikere deltar på festivalen, og derfor er datoene for Kulturytring alltid plassert rett etter at Stortinget stenger sin møtekalender, tredje fredag i juni. Dette betyr altså at neste Kulturytring blir arrangert 23. – 25. juni i 2025. Jeg kan allerede nå røpe at det blir stor St.Hans-fest på elvebredden første kvelden, åpen for alle delegater, så det er bare å blokke dagene i kalenderen, og skaffe barnevakt!

Les rapporten fra Kulturytring 2023

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.