Talent Norge blir bransjepartner for Kulturytring 2025
mars 7, 2025
Talent Norge går inn som en av bransjepartnerne for Kulturytring 2025.

– I år fyller Talent Norge 10 år – et lite jubileum vi ønsker å markere blant annet med dette bransjepartnerskapet med Kulturytring. Som en aktør som selv arbeider overgripende på alle kunstområder og i hele kulturfeltet, ser vi den store verdien av den møteplassen Norsk kulturforum har skapt i Drammen, og vi gleder oss til å bidra med fylle scenen med unge kunstnere og utøvere som deler av sine erfaringer med talentutvikling, sier Silje Riise Næss, direktør i Talent Norge.
– Gjennom vårt partnerskap med Kulturytring ønsker vi å bidra til å sette talentutvikling på dagsorden, samtidig som vi fokuserer på hvordan vi kan bygge bro mellom talentene og etablerte aktører i kulturlivet, fortsetter hun.
Generalsekretær i Norsk Kulturforum Monica Larsson ser frem til å ha Talent Norge med som bransjepartner.
– Vi er veldig glade for at Talent Norge er blitt partner for Kulturytring. Norge er kanskje først og fremst en idrettsnasjon, og det kan føles som om kunst og kultur ofte havner i bakleksa når det gjelder både oppmerksomhet og talentutvikling. Kulturytring er nettopp den nasjonale arenaen som skal løfte kunst og kultur i offentligheten, og med Talent Norge på laget får vi også vist frem hvordan det drives talentutvikling i verdensklasse i Norge. Dette er spennende og viktig for at kunsten og unge talenter skal være med å prege fremtidens Norge. AT Talent Norge i tillegg bidrar inn i programmet med kjente og mer ukjente utøvere på scenen gjør at publikum kan glede seg til inspirerende møter med fremtidens stjerner, sier Larsson.

Om Talent Norge
Talent Norge er for kunsten det Olympiatoppen er for idretten. Deres mål er talentutvikling i verdensklasse. Sammen med institusjoner og kulturaktører landet over støtter de talentfulle kunstnere på veien til en profesjonell karriere. Samtidig arbeider de for å bedre rammevilkårene for utøvere som vil satse.
Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Tipping har Talent Norge og Olympiatoppen siden 2020 utviklet storsatsingen «Sammen om like muligheter», som skal legge grunnlaget for bedre representasjon, nye perspektiver og strukturelle endringer i kultur og idrett. Med oppløftende resultater – ikke bare har Egil Pedersen laget filmhistoriens første samiske ungdomsfilm, som fikk verdenspremiere på Toronto filmfestival og ble langlistet til European Film Awards i 2024, men i mars 2025 presenterer filmregissør Brwa Vahabpour og produsent Renée Mlodyszewski den flerkulturelle samtids-dramakomedien «Onkel Jens» på selveste South By Southwest- festivalen i Austin, Texas. Her er filmen tatt ut til prestisjeprogrammet for spillefilm, i konkurranse med tusenvis av andre påmeldte bidrag. Alle tre filmfolk har det til felles at de har deltatt i Norsk filminstitutt og Talent Norges talentprogram UP 2.0, og de to sistnevnte kommer til Kulturytring for å fortelle om ferden.
Se en gang til
Gjennom «Sammen om like muligheter»-satsingen har Talent Norge observert at manglende representasjon i kulturlivet noen ganger kan henge sammen med ubevisste blindsoner i beslutnings- og rekrutteringsprosesser. Derfor har de sammen med organisasjonene Balansekunst og Music Norway utviklet «Se en gang til», sier Silje Riise Næss.
-Vårt konstruktive bidrag til færre blindsoner og mer åpenhet er dette underholdende og innsiktsgivende nettkurs-forløpet som kan unnagjøres på en drøy halvtimes tid, men som blir med deg i tankene mye lenger. Her møter man kulturpersonligheter som Kjersti Horn, Jonis Josef, Ella Marie Hætta Isaksen og kulturminister Lubna Jaffery, som reflekterer rundt hva det betyr, hva det krever, og hva det gir, å åpne opp for flere stemmer og perspektiver, forteller Silje Riise Næss, direktør i Talent Norge.
Under Kulturytring blir det åpen frokost-workshop hvor man selv kan prøve nettkurset sammen med dem som har laget det.
Mer informasjon om Talent Norge sine arrangement på Kulturytring kommer i forbindelse med programlansering 28. april.