Filmprat: Margreth Olin

  • mandag 19. juni
  • 15:00 – 15:45
  • Bærekraftscenen

Arrangør: Norsk filmdistribusjon og Norsk kulturforum

Den prisbelønte filmregissøren Margreth Olin kommer til bærekraftscenen på Kulturytring. Her snakker hun om sin nyeste film, den storslåtte naturdokumentaren “Fedrelandet”, en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: naturen. Hva er kunstens plass i det grønne skiftet, natur og klima? Margreth Olin møter til en samtale med Mia Frogner, leder for bærekraft i Øyafestivalen. 

Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Liv Ullmann og Wim Wenders på laget som utøvende produsenter. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av komponist Rebekka Karijord og London Contemporary Orchestra.  

Om Margreth Olin: 
Margreth Olin (1970) er en norsk regissør og produsent med et stort kinopublikum. Hun har laget 13 filmer, som har fått kritikerros, deltatt på en rekke festivaler i utlandet og vunnet flere norske og internasjonale priser. Margreth har klart å katalysere viktige dialoger om temaene filmene hennes belyser. Hun har personlig mottatt 26 ærespriser for sitt engasjement og fokus på menneskerettigheter. Hennes filmografi inkluderer Dei mjuke hendene (Yamagata 1999), Kroppen Min (Tribeca 2002), EFA-nominerte Ungdommens Råskap (2004), Engelen (TIFF 2010), De Andre (IDFA 2012), Cathedrals of Culture, Operahuset i Oslo (Berlinale 2013).  

Olin var en av seks regissører i Wim Wenders-serien Cathedrals of Culture, blant andre Wim Wenders og Robert Redford. Hennes film Mannen fra Snåsa (2016) er den nest mest sette dokumentaren på norsk kino. Hennes forrige film Selvportrett (DOC NYC 2020) som hun co-regisserte med Espen Wallin & Katja Høgset vant syv priser internasjonalt. Olin var en av mottakerne av Chicken & Egg Award 2022. Hun ble tildelt Anders Jahres Kulturpris i september 2022 sammen med Joachim Trier, Deeyah Khan og Nils Gaup, som er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. 

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.