JORDHAUGEN – en flersanselig, økologisk og transformativ kunstinstallasjon

  • onsdag 25. juni
  • 09:00 – 16:00
  • Papirbredden torg

Arrangør: USN – Estetiske fag

JORDHAUGEN – en flersanselig, økologisk og transformativ kunstinstallasjon.

Jordhaugen er inspirert av Hügelbedteknikken som er et kortreist og gjenbruksmaterielt dyrkningsbed. Tittelen refererer til ordet Hügel, som er tysk og betyr haug eller høyde. Jordhaugen er utviklet gjennom et tverrfagligsamarbeid mellom en kunstner/scenograf (Line Sanne) og en agronom (Susanne Ouff Moen), begge ansatt i undervisning og forskningsstillinger ved USN. Felles for Ouff Moen og Sanne er at de er opptatt av å fremme og undersøke økosofiske perspektiver via relasjonelle arbeidsfellesskap. 

Gjennom installasjonen Jordhaugen ønsker vi å rette et kritisk blikk på vårt modernistiske og effektiviserte jordbrukssamfunn, fylt av menneskeskapte metoder som sentrale bærebjelker. Våre omgivelser er på god vei til å forvandles til kjemiske og fiktive levesett, hvor ingenting lenger er naturlig. Jordhaugen som en kunstinstallasjon er både en kommentar på dette og et bidrag i debatten om hvordan vi kan og bør ta hensyn til naturen, jorda og våre omgivelser for å gjenskape en form for balanse. Alt vi spiser og næres av påvirkes av jordsmonnet vekstene er dyrket i. Måten vi kultiverer og behandler jorda henger derfor sammen med vår helse, vår balanse i tilværelsen og vårt levesett. Jorda kan på mange måter defineres som jordens hud, og som menneskets hud er den et viktig sanse- og kommunikasjonsorgan. Om jorda stadig utsettes abiotisk stress vil jorda etter hvert reagere negativt og bli et ulevelig økosystem for de nødvendige mikroorganismer som jorden består av. Huden vår er i likhet med jorda slitesterk og motstandsdyktig, men samtidig sårbar, ømfintlig. Og vi undres- har vår modernistiske måte å kultivere jorda (med å tilføre stressfaktorer som kunstgjødsel og andre toksiske stoffer samt storproduksjon) på nådd sin smertegrense? Hva må til for å skape endring i våre holdninger, for å bremse ned denne negative utviklingen?

Vi ser til Hügelbed som en metode for igangsetting av refleksjon og dialog, da målet med denne dyrkningsformen er å tilføre, heller å ta ut, samt å skape trygghet og balanse for et rikt jordliv som vi alle er avhengig av. Råmaterialet består for det meste av naturmaterialer vi kan finne i egne hjem og hager, som papp, kvister, grener, gress- og løvavfall, halm og ull. Til Kulturytring Drammen 2025 vil Jordhaugen bestå av ulike beredskapsvekster, dyrket våren 2025. Dette vil være tradisjonelle planter og urter fra lokale omgivelser (Østlandet) tilpasset stedets klima og dyrkingsforhold, eks. Kvann, agurkurt, bokhvete, erter, rødbete og korn. 

Vanning vil foregå som en performativ handling en gang under arrangementet, hvor publikum inviteres til å delta, samt at i løpet av hendelsen tilrettelegger vi for smaks- og andre sanseligeopplevelser. Installasjonen vil på ulike måter fungere som en scene for samtale, refleksjon og fordypning, og blir et rom hvor publikum kan ta i bruk sine sanser på ulike måter for å oppleve Jordhaugen, og derigjennom få innsikt i den saktegående forvandlingen som må til for å skape god næring, grobunn, balanse og omsorg for og i jorda som vi alle er avhengig av. På denne måten vil Jordhaugen bli en møteplass hvor vi sammen kan diskutere økosofiske og bærekraftige perspektiver omkring jord og dyrkning.

Alt av materialet vil hentes fra agronomens gård, på Østlandet. Forkultivering og dyrkning av planter og vekster til Jordhaugen vil foregå på USN i undervisningshagen Spire, hvorav alt dyrkes økologisk.

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.