Arkivforbundet og Vestfoldarkivet holder panelsamtalen «Bevaring av arkiver fra næringslivet – kultur møter næring», mandag på Kulturytring.

Jubileet til UNESCOs 2005-konvensjon, datalagring på Svalbard og arkivering av biblioteket i Alexandria: Dette er løypen for bevaring og arkiv på Kulturytring.

Bevaring og arkiv er nok en gang et sterkt tema på Kulturytring, med arrangementer i regi av aktører som Kulturdirektoratet, Riksantikvaren, Piql, Snøhetta, Arkivforbundet og Norges museumsforbund:

Mandag 23. juni

Falturiltu tar med seg Agnes Ravatn og Ruth Lillegraven til Kulturytring og samtalen «Fire stemmer frå vest, ei fele og ein gitar».

09:30 Kunst, kulturarv og kunstnere som verktøy i områdeutvikling
Kunstner og arkitekt, Jad El Khoury, har vært tilknyttet områdeutviklingen Strømsø 2030, der den overordnede visjonen er å bidra til bedre levekår og livskvalitet, og å bygge tilhørighet og fellesskap. Hvordan kan kunsten og kulturarven brukes som verktøy i dette arbeidet? 

13:15: Unescos 2005-konvensjon i praksis
Kulturdirektoratet markerer jubileet og inviterer til diskusjon om hvordan konvensjonen kan bidra til utvikling av kulturpolitikk på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå gjennom konkrete innsatser og initiativ. I dagens urolige verden, hvorfor er det viktigere enn noen gang at Norge engasjerer seg for kulturelle rettigheter, kunstnerisk frihet, og kulturelt mangfold internasjonalt? Og hva betyr det at Norge og Sverige er noen av de landene som bidrar med størst finansiering til konvensjonens arbeid? 

12:00: Bevaring av arkiver fra næringslivet – kultur møter næring
Arkiver er samfunnets hukommelse, og historien kan ikke skrives uten bevarte kilder. Men hvilke kilder er det som blir bevart? Vil våre etterkommere ha et godt nok kildegrunnlag til å kunne studere det norske samfunnet i hele sin bredde?

13:45: Dans i hele landet – en voksende infrastruktur
De regionale sentra for dans, Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere inviterer til panelsamtale og politisk debatt om veien videre for den voksende infrastrukturen for profesjonell dans.

14:00: Kulturmiljø – fra ditt og mitt til vårt mandag
Kulturmiljø er vår felles arv, men ikke alle har kjent seg igjen i den offisielle historien om «oss». Riksantikvaren har de siste årene hatt fokus på kulturmiljø etter de fem nasjonale minoritetene. Minoritetene eier selv sin egen historie, og har viktig kunnskap om egne kulturminner. Staten skal sikre representasjon, men er avhengig av medvirkning for å få dette til. Stortinget har behandlet Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport fra 2023, og den får betydning for kulturmiljøforvaltningen og de nasjonale minoritetene.  

15:00: Hvem skal lage framtidas folkemusikkinstrumenter?
Interessen for tradisjonelle folkemusikkinstrumenter er stor – men hvem skal lage dem? De spesialiserte instrumentmakerne blir stadig færre. Hvem tar ansvar for å videreføre kunnskapen og håndverkstradisjonene – og på hvilken måte? Disse spørsmålene diskuterer Buskerud Fylkeskommune, Buskerudmuseet – Folkemusikksenteret i Buskerud og FolkOrg på i sin panelsamtale.

15:00: Regionale kulturbygg: Et redskap for et levende kulturliv
Bred deltakelse og tilgang på møteplasser og kulturarenaer er en forutsetning for å sikre et levende kulturliv. På grendehus, i øvingsrom, verksteder og forsamlingslokaler møtes folk på tvers av alder og andre skillelinjer for å utøve, oppleve og fordype seg i et kulturuttrykk.

18:30: Fire stemmer frå vest, ei fele og ein gitar
Forfattarane Agnes Ravatn og Ruth Lillegraven har begge flytta heim – Agnes til Sveio, Ruth til Granvin. Og latt storbystøv og støy bli att i Oslo, saman med forleggarane. Korleis er det å skriva på bygda? Kvar skal ein henta inspirasjon frå, og kven skal ein kverulera med? Falturiltu har invitert Ravatn og Lillegraven til samtale. Den prisløna journalisten og forfattaren Kjersti Mjør leiar samtalen, medan plateaktuelle Annlaug Børsheim gjev fagert tonefylgje. 

Tirsdag 24. juni

Piql og Arctic World Archive presenterer det digitale verdensminnearkivet på Svalbard. Foto: Piql og AWA.

09:00: Hva er et digitalt verdensminnearkiv?
Forestill dere et sted der verdens viktigste digitale verdier – kunst, språk, grunnlover, vitenskap, tro, identitet – kan lagres trygt og leses om tusen år, uansett hva som skjer med strøm, sky, politikk eller teknologi. Piql og Arctic World Archive snakker om hva et digitalt verdensminnearkiv er og hvorfor vi trenger det.

09:15: Kultur som motor eller møbel i byutviklingen?
Utviklingen av Rogaland Teater og Stavanger museum på Kannikhøyden er et av Rogalands mest spennende utviklingsområder, hvor kunst, kulturarv og fremtidig byutvikling møtes. Her planlegges et nytt felles teater- og museumsbygg, men ambisjonene strekker seg utover selve institusjonene. Prosjektet handler om hvordan kultur kan forme byen, skape fellesskap og styrke identiteten til stedet.​
Hvordan kan et nytt teater- og museumsbygg skape merverdi for byen, utover sitt primære formål?

11:00: Hvordan arkivere Biblioteket i Alexandria?
Hvordan kan ny teknologi og digitale publiseringsmetoder bidra til å formidle arkitektur og gjøre historisk dokumentasjon tilgjengelig for et bredt publikum? Kan kunstig intelligens øke interessen og forståelsen for bygningene som omgir oss?  Arkitekt Emanuel Verde fra Snøhetta kommer til Piql for å dele hva de har gjort og erfart så langt i prosjektet.   

12:30: Kultur som motor i stedsutvikling: Hvordan utløse potensialet i tomme bygg?
Kulturrom diskuterer: Hvordan sikrer vi kulturaktørene plass når vi utvikler byene og tettstedene våre? Hva om vi kan sikre kulturfeltet gode vekstvilkår uten å bruke milliarder på nye kulturhus og signalbygg, men heller tenke nytt rundt reguleringsplaner og nye løsninger få gi kulturlivet tilgang til eksisterende bygg? 

14:00: Museene – samfunnskritisk terrier eller politisk nikkedukke?
I 2013 fikk Popsenteret utmerkelsen Årets museum. I år ble senteret nedlagt på grunn av Oslo kommunes trange økonomi. Langt flere museer merker de trange og utrygge tidene. Statlige og kommunale kulturbudsjetter må vike til fordel for andre lovpålagte oppgaver. Det er krig i Europa, og i USA trues ytringsfriheten og demokratiet. I en presidentordre får museene beskjed om å bidra til å «feire USAs storhet og gjøre landet stolt».  

Hvordan er utsiktene for de norske museene i en kaldere og mer uforutsigbar virkelighet? Har de – som sine amerikanske kollegaer – grunn til å frykte økonomiske nedgangstider og et innskrenket faglig handlingsrom? Tidsskriftet Museum og Norges museumsforbund diskuterer på bærekraftscenen.

14:00: Folkemusikkarkivene i krise – Hvor blir det av den digitale satsingen? Norge har ambisjoner om å bli verdens mest digitaliserte land, men folkemusikkarkivene blir hengende etter. Det digitale fagsystemet Fiol6, ryggraden i bevaringen av norsk folkemusikk og dans, er på vei ut – og ingen har sikret en erstatning. Når systemet forsvinner, står vi i fare for å miste verdifulle lydopptak, noter og dansemateriale som dokumenterer Norges immaterielle kulturarv. Nasjonalbiblioteket har viljen til å utvikle en løsning, men regjeringens bevilgninger uteblir. Hvorfor? Når kommer pengene? Kan vi risikere at folkemusikken – lyden av Norge – forvitrer i Excel-ark og utdatert teknologi? Vi utfordrer politikere, fagfolk og publikum: Hvordan sikrer vi fremtiden for folkemusikken i den digitale tidsalderen? Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff) og FolkOrg inviterer til debatt.

14:00: Att bevara Moderna Museets 140 000 digitaliserade konstverk på Svalbard
Gjennom et banebrytende bevaringsprosjekt deponerte Moderne Museet i Stockholm den komplette databasen med digitaliserte kunstverk til evighetslagring i Arctic World Archive. I samarbeid med det svenske arkivbyrået Archiwwwe ble dataene tilrettelagt og fremtidssikret før langtidslagring.   
  
Daglig leder i Archiwwwe, Mathias Vangsnes, kommer til Piql for å fortelle mer om hvordan prosjektet ble til og hva man må vurdere når man skal langtidslagre digitalisert kunst.   

15:20: Et løft for Drammens gamleby (med byvandring)
Hvorfor er bygder og byer, kysten, landbruket og industri og næring så viktig for kulturarven? Og hva har dette med Drammen å gjøre? På dette tredelte arrangementet blir du kjent med Riksantikvarens nye satsingsområde bevaringsstrategier, prosjektet Gamlebyen i Drammen, og sist, men ikke minst: en kort byvandring for å bli kjent med Gamlebyens kvaliteter, utfordringer og muligheter, som avsluttes med forfriskninger på Drammens Museum.

15:30: Byens mangfold: Arkivdokumentasjon av fellesskap og enkeltmennesker Arkiver er vår felles hukommelse og en uerstattelig arv som overføres fra generasjon til generasjon. De bevarte arkivene er primærkilder til vår historie og gir innsikt i en bys eller regions samfunnsutvikling og kultur. Likevel speiler arkivmaterialet ofte ikke befolkningens mangfold. For å styrke dokumentasjonen av mangfoldet i Drammen og omegn har Vestfoldarkivet inngått et samarbeid med Byarkivet og avdeling Kunst og kulturarv/Interkultur i Drammen kommune samt Drammens Museum. Sammen gjennomfører vi et innsamlings- og dokumentasjonsprosjekt med hovedfokus på foreningsliv, arbeidsliv og sentrale personer og miljøer i byen. Målet er å skape en helhetlig samfunnsdokumentasjon der flest mulig får en stemme i fellesskapets arkiv. 

Onsdag 25. juni

Arrangementet Fra skipsvrak til kulturarv – Fartøyvernet Østafjells holdes onsdag på Kulturytring. Foto: Alexander Ytterborg.

10:30 Kulturarv og frivillighet – en viktig del av beredskapsplanen
Kulturarv er et strategisk mål i krig, fordi det er et uttrykk for historie, samhold og identitet. Frivillighet er et strategisk mål for antidemokratiske bevegelser, fordi det bygger motstandskraft. Klarer vi å se det sammensatte trusselbildet? Og hva gjør vi med det? Kulturvernforbundet, Frivillighet Norge, Arkivforbundet, Landslaget for lokalhistorie, VOFO, Kulturalliansen går sammen som arrangører i denne panelsamtalen.

12:30: Historielagenes samfunnsrolle
I alle små og store lokalsamfunn finnes historielag, bygdetun og samlinger som bidrar med lokale variabler, stedshistorikk, tilhørighet og identitet – hvilken betydning har dette i dag? 

Historiker og forfatter Mari Jonassen leder et program som vil gi innblikk i betydningen av lokalt avgrensa historie. Lokalhistorie er et bindeledd mellom mennesker som føler en tilknytning til de samme historiske hendelsene og de samme minnene om det som har vært, men hvem forteller historien og hva blir fortalt? Kom og hør Landslaget for lokalhistorie, leder i Drammen historielag og Jan Eivind Myhre, professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo gi sine ulike perspektiver til dette temaet.  

12:45: Kulturell beredskap – fond for å sikre museenes bevaring av kulturarven Den nye totalberedskapsplanen understreker kulturarvens betydning for nasjonens beredskap. Samfunnets evne til å håndtere kriser avhenger av de materielle og immaterielle verdiene som skaper identitet, tilhørighet og mening. Kulturarven er en avgjørende ressurs i landets beredskap. Sett i lys av det nyopprettede Kirkebevaringsfondet, er det et tilsvarende behov for et statlig fond for å sikre bevaring for antikvariske museumsbygg. 

Norges Museumsforbund, Drammens Museum, og Buskerudmuseene holder en paneldebatt der representanter fra museer møter sentrale politikere fra familie- og kulturkomiteen til debatt. 

13:00: Digitalisering, tilgjengeliggjøring og bevaring av Nasjonalmuseets unike samling
Morten Thorkildsen, Seksjonsleder foto ved Nasjonalmuseet vil fortelle om hvordan de fotograferer og digitaliserer samlingen for tilgjengeliggjøring, formidling, forvaltning, forskning og bevaring av Norges viktigste samling av kunst, arkitektur og design. Nasjonalmuseet var det første kunstmuseets som deponerte sine bilder og data av sin omfattende og unike samling i AWA. Nasjonalmuseet har vært en samarbeidspartner med Piql og AWA over flere år. 

13:30: Fra skipsvrak til kulturarv – Fartøyvernet Østafjells
Det er i dag 3 nasjonale fartøyvernsentre. Sentrene og den nasjonale infrastrukturen ble etablert på 1990-tallet. Etter regionreformen er ansvaret for fartøyvernet overført fra staten til fylkeskommunene. Mange av fylkene er i ferd med å bygge opp solide og kompetente kunnskapsmiljøer i samarbeid med kommuner og frivillige lag og organisasjoner. Er det behov for å se nærmere på samspillet og fordeling mellom etablerte nasjonale og regionale strukturer på feltet? Hva skal statens rolle være nå når feltet er regionalisert? Finnes det bedre synergien å hente ut ved en annen fordeling av ressurser, struktur eller andre virkemidler? Akershus fylkeskommune, Buskerud fylkeskommune, Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune bringer debatten til torgs i Drammen! 

14:00 Hva skjer når kultur/kulturarv trues under krig og katastrofer? Hvem gjør hva? Blue Shield Norge som nasjonalt og internasjonalt vern
Den norske Blue Shield-komiteen (BSN) er Norges nasjonale komité for The Blue Shield, etablert for å beskytte kulturarv under væpnede konflikter og katastrofer. International Blue Shield ble dannet i 1996 som et samarbeid mellom fire UNESCO-kulturorganisasjonene ICA, IFLA, ICOM, ICOMOS. Gazi Øzcan og Ann Tove Manshaus fra Blue Shield Norway besøker Piql og forteller mer om Blue Shield Norge som nasjonalt og internasjonalt vern.

Les alle nettsaker om temaløyper på Kulturytring her

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.