Den 7.-10. februar er det duket for Kulturytrings søsterfestival og svenskenes største kulturpolitiske møteplass.

For sjuende år på rad arrangeres Folk och Kultur i Eskilstuna – en raskt voksende, miljøsmart industriby med musikk og sport i sitt DNA i følge festivalen.

Programmet er mangfoldig og imponerende, med fokus på kunsten og kulturens betydning i demokratiet og samfunnsutviklingen.

Med støtte fra Nordisk Kulturfond forente «Kulturytring» (NO), «Folk och Kultur» (SE) og «Kulturmødet i Mors» (DK) i høst kreftene om et treårig samarbeid. Med Nordisk framtid er målet å styrke dialogen om kunst, kultur og demokrati på tvers av landegrensene.

På de kommende kulturmøtene vil det presenteres programposter som de tre kulturdebatt-festivalene har utviklet sammen, med særlig fokus på den yngre generasjonen.

På årets Folk och Kultur er følgende program direkte resultat av samarbeidet:

Torsdag 8. februar kl 14.45-15.45
Nordisk framtid – 6 unga röster
Diskusjonen vil handle om det nordiske perspektivet på unge voksnes situasjon, identitet og selvfølgelig om kultur, kunst og politikk. Hva gjør en forskjell for ungdom i dag? Er likhetene større enn forskjellene uavhengig om du befinner deg i Århus, Trondheim eller Luleå?

Torsdag 8. februar kl 16.15-17.15
Norsken, svensken og dansken
I den norske, svenske og danske podcasten diskuteres det siste innen skandinavisk politikk, kultur og underholdning hver uke. Panelet består av journalist og forfatter Åsa Linderborg, radioprogramleder og forfatter Hassan Preisler samt programleder og logoped Hilde Sandvik.

Fredag 9. februar kl 09.15-10.15
Moussa MchangamaKeynote speaker
Kunst og kultur er av stor betydning for samfunnet vårt. Både som en speiling av verden og introduksjon av endring. Det er avgjørende hvem og hvordan man representeres, inkluderes og posisjoneres gjennom kunsten og institusjonene. Man må også snakke om ekskludering og marginalisering av mennesker, perspektiver og erfaringer, som mange kunstneriske tradisjoner og institusjoner bygger på. Dette dykker strategisk rådgiver, forfatter og opinionsleder Moussa Mchangama ned i, og både med et humoristisk og kritisk blikk undersøker han hvordan kunst kan være en spydspiss i sosial endring.

Fredag 9. februar kl 10.15-11.15
Nordisk kulturpolitik i förvandling
Nøkkelpersoner fra Sverige, Danmark og Norge diskuterer kulturpolitikk i et nordisk perspektiv. På tross av likhetstrekkene – hvordan skiller politikken seg i disse landene? I en usikker tid blir kulturen ofte nedprioritert. Hvordan påvirker dette arbeidet i bransjen, politisk og ikke minst i samfunnet? Moderator Benny Marcel tar pulsen på ulike problemstillinger. I panelet: Esben Danielsen (direktør for Kulturens Analyseinstitut, Danmark), Christer Nylander (Regeringens utredare för folkbildningens framtid, Sverige), Kristin Danielsen (direktør Kulturdirektoratet, Norge) og Lise Bach Hansen (programchef Det Kgl Bibliotek Københamn).

Fredag 9. februar kl 12.30-13.30
Urfolk Norden
På Folk och Kultur møtes tre sterke stemmer fra de nordiske urbefolkningene, samer og inuitter, for å diskutere urfolk fra et nordisk perspektiv. I panelet:
Aka Hansen (DK) er en inuittisk filmregissør, debattant og aktivist. 
Liv Aira (SE) er en lulesamisk dansekunstner og koreograf.
Ella Marie (NO) er en samisk kunstner, musiker og aktivist.

Har du ikke anledning til å ta turen til Eskilstuna vil til info arrangementene filmes på Keynote og publiseres i uke 7 med tilgjengelighet i 30 dager.

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.