Her er finalistene til Norges kulturkommune 2025
april 22, 2025

Helt siden 1992 har Norsk kulturforum delt ut den gjeve prisen Norges kulturkommune. Prisen deles ut annet hvert år til en kommune som utmerker seg nasjonalt med sitt kulturarbeid. Nå annonserer juryen de tre finalistene til prisen som deles ut på Kulturytring i Drammen 24. juni. Finalistene er Voss herad, Stavanger kommune og Kristiansund kommune.
Vinneren av Norges kulturkommune får status som Norges beste kulturkommune i en periode på to år. I dette tidsrommet får kommunen, i samarbeid med Norsk kulturforum (NOKU), nasjonal oppmerksomhet og profilering rundt sitt kulturarbeid. Vinnerkommunen vil gjennom hele perioden bli brukt aktivt som kunnskap- og kompetanseressurs på NOKU sine nasjonale møteplasser for et samlet kulturliv.
Sterk drivkraft i kulturarbeidet
– Juryen mottok en rekke gode og kreative søknader fra store og små kulturkommuner over hele landet, og landet til sist på tre finalister som alle viser en sterk drivkraft i sitt kulturarbeid, sier juryleder Grunde Almeland (V), leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
– Nivået på søknadene i år var skyhøyt, med kommuner som jobber engasjert og strategisk med å styrke forholdene for lokal kultursektor. Nå ser vi fram til å presentere de tre imponerende finalekommunene under årets Kulturytring!
Juryen har i sin vurdering fokusert på kommunens kulturinnsats, uavhengig av størrelse og innbyggertall. Et viktig vurderingspunkt har vært kommunens langsiktige satsingsområder for kultur, og hvorvidt kultursektoren er godt forankret i kommunens planarbeid. Videre har juryen tatt stilling til samarbeid og satsingsområder, vilje til satsing, gode løsninger, langsiktighet, planer for tilgjengelighet og inkludering og en total og helhetlig tilnærming til kulturfeltet i hele sin bredde.
Ambisiøs kultursatsing i stedet for kutt i bevilgninger
– I en tid hvor mange kommuner sliter med dårlig økonomi og kulturfeltet ofte opplever kutt i bevilgninger, berømmer vi kommuner som prioriterer godt kulturarbeid, sier Bård Jacobsen, styreleder i Norsk kulturforum.
– Juryen er imponert av årets søknader, som alle var veldig gode. Det er tydelig at mange kommuner, til tross for stramme økonomiske rammer, prioriterer langsiktige satsinger på kultur – både politisk, økonomisk og gjennom strategisk planarbeid, sier Jacobsen.
– De tre finalistene til Norges kulturkommune er gode og inspirerende eksempler på norske kommuner som satser ambisiøst på kultur, sier Monica Larsson, generalsekretær i Norsk kulturforum, som også er initiativtager til Kulturytring som går av stabelen i Drammen i 23.–25. juni.
– Årets søknader beviser at satsing på kunst og kultur ikke er betinget av størrelsen på kommunen, men snarere drives av ansatte og politikere som aktivt og engasjert prioriterer å styrke kultursektoren for alle kommunens innbyggere.
Finalen og kåringen finner sted under Kulturytring, i Drammen, den 24. juni kl. 11:30. Det er juryleder Grunde Almeland som deler ut prisen.
Juryen har bestått av Grunde Almeland (V), leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Line Anni Solbakken, spesialrådgiver for kulturfeltet i KS Kommunesektorens organisasjon og Bård Jacobsen, styreleder i Norsk kulturforum.
Juryens begrunnelser
Stavanger
Stavanger, som i år feirer 900-årsjubileum som by, er en kommune som er tydelig stolt av kulturlivet sitt. Juryen er imponert over alt som skjer rundt samlingssteder som Sølvberget, Iddis, Det gamle hermetikkmuseet og Tou Scene. Kommunen får bedrifter opp og stående og legger til rette for at enkeltkunstnere skal kunne ha sitt virke i byen. Kommunen har også vært med på å finansiere samlingspunkter rundt om i byen, og har god kontakt med ulike kulturaktører og næringslivet.
Stavanger har gjort betydelige og langsiktige investeringer i kulturlivet, med en bevisst satsning på det profesjonelle kunstfeltet. Fribyordningen, som er en integrert del av kulturvirksomheten i kommunen, ses som et særlig relevant tiltak som tilrettelegger for kunstnerisk ytringsfrihet i praksis. Kultur prioriteres gjennomgående i Stavangers planverk, med tydelig fokus på tilgjengelighet og inkludering. Juryen applauderer også beredskapsperspektivet i Stavanger sine kulturplaner – et forbilledlig grep i en tid hvor kulturens rolle i samfunnssikkerhet og sosial bærekraft er stadig mer aktuelt.
Voss
Voss skiller seg ut med et helhetlig og fremtidsrettet perspektiv på kulturarbeid, hvor både kulturopplevelser, natur og ekstremsport er viktige elementer. Kommunen bruker kultur som et strategisk verktøy for befolkningsutvikling, og er tydelig på kulturens rolle i identitetsbygging av Voss som et attraktivt sted å bo, arbeide og besøke. Voss herad har også utviklet næringsliv og miljøer rundt den lokale kultursektoren, blant annet ved å gå inn som medarrangør av en nasjonal kulturkonferanse under Vossadagane 2024. Samtidig som områdets kulturtradisjoner ivaretas, viser kommunen driv til å tenke nytt og kreativt rundt kulturutvikling i lokalsamfunnet.
Kommunen økte kulturbudsjettet sitt fra 2022 til 2023, og har jobbet aktivt med kunnskapsgrunnlaget sitt for å videreutvikle kultursektoren. Samfunnsøkonomisk analyse-rapporten “Verdien av kulturlivet for Voss” (2024) viser tydelig hvordan Vossa Jazz og andre kulturelle aktiviteter i lokalsamfunnet har gjort Voss til et bedre sted å bo og leve i. Rapporten slår fast at tilrettelegging for godt musikk- og kulturliv bidrar til å skape levende lokalsamfunn hvor flere blir boende, som igjen gir høyere verdiskapning og økte skatteinntekter.
Kristiansund
Kristiansund kan vise til en mangehundreårig historie som kulturby, med et godt forankret planverk for kulturlivet som også strekker seg langt bakover i tid. Kommunen sin kulturinnsats er strategisk, ambisiøst og helhetlig, med en tydelig satsing på barne- og ungdomskultur. Som regionssenter i Møre og Romsdal legger Kristiansund til rette for god kulturutvikling i hele regionen, med gode tverrfaglige samarbeid som løfter opp både lokale kulturaktører og nabokommunene rundt dem. De nyskapende og innovative eksemplene på kulturstyring har også resultert i internasjonale samarbeid.
Kristiansund viser svært god gjennomføringsevne og måloppnåelse, både i det helhetlige kulturarbeidet, som er innarbeidet og forankret i hele forvaltningen, og i en rekke gode enkeltprosjekter. Kommunen har en egen kommunedelplan for kultur som er tett knyttet til FNs bærekraftsmål, som vektlegger kunnskapsbasert utvikling, bærekraft, partnerskap og kapasitetsutvikling. Dette sees for eksempel i prosjekter som Campus Kristiansund og i konsolideringen av kulturaktører i regionen i det nye kulturhuset Normoria, som åpner høsten 2025.
Om prisen
Prisen Norges kulturkommune er innstiftet og deles ut av Norsk kulturforum, og er en anerkjennelse av kommuner som jobber godt med hele bredden av kulturlivets utfordringer og muligheter, der både offentlige, frivillige og private aktører har sin plass og rolle i et helhetlig lokalt kulturliv. Prisen deles ut annethvert år, og ble for første gang delt ut i 1992. Norsk kulturforum ønsker gjennom prisen å synliggjøre godt lokalt kulturarbeid der hele befolkningen gis mulighet for meningsfull egenaktivitet og gode kulturopplevelser, i tråd med kulturlovens intensjoner.
Det er ikke uten videre enkelt å sammenligne kommuner, men juryene har i alle år forsøkt å se forbi innbyggertall, organisering og økonomi, og heller vektlagt kommunenes vilje til satsing, til å finne gode løsninger, og til å ha en langsiktig og helhetlig tilnærming. Det finnes mange innfallsvinkler til og løsninger på de samme utfordringene. Kommunene bestemmer selv hvordan de vil presentere seg og sitt kulturarbeid i søknaden om å bli årets kulturkommune.
I 2025 er det kommet inn gode søknader fra både store og små kommuner over hele landet som skal kjempe om tittelen som Norges kulturkommune 2025 og overta stafettpinnen etter Lillestrøm kommune.
Om Kulturytring | www.kulturytring.no
- Kulturytring er Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk.
- Arrangeres i Drammen 23. – 25. juni 2025, i samarbeid med Drammen kommune og Buskerud fylkeskommune.
- Initiativtaker er Norsk Kulturforum (NOKU).
Om Norsk Kulturforum (NOKU) | www.noku.no
- Norsk kulturforum (NOKU) er interesse- og kompetanseorganisasjonen for kultursektoren i kommuner og fylkeskommuner over hele landet.
- NOKU skal styrke den faglige kompetansen, og fremme kunst- og kulturliv som vesentlige bidragsytere til samfunnsutvikling og menneskers livskvalitet.
Mer informasjon, bilder og kontakt
- Generalsekretær Monica Larsson, Norsk Kulturforum, 97022420, monica.larsson@noku.no
- Programsjef Kulturytring, Kaia Brænne, 90958268, kaia@noku.no
- Pressekontakt Kjersti Vikør, Kulturmeglerne, 95910654, kjersti.vikor@kulturmeglerne.no
- Bilder kan lastes ned her: kulturytring.no/presserom/