Foto: Danny Howe

Det blir kamp om plassen når Norsk kulturforum og Drammen kommune inviterer til Kulturytring i Drammen i juni. Arrangørpåmelding og programposter er doblet siden 2021. Nå utvider festivalen kapasiteten for å få plass.

Kulturytring Drammen arrangeres 19. til 21. juni 2023 i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune. Festivalen som er kulturlivets svar på Arendalsuka er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival, og ble arrangert for første gang i 2021. Etter at arrangørportalen ble stengt 1. mars er det nå klart at antall arrangører og påmeldte programposter er doblet siden 2021.

Foto: Elfi Leinan | Monica Larsson, generalsekretær i NOKU

– Dette er over all forventning, sier Monica Larsson, generalsekretær i Norsk kulturforum som er initiativtager til Kulturytring. – I tillegg til rekordpåmeldingen kommer det i år flere politiske programposter, en egen podkastscene og et omfattende kunst- og kulturprogram. Vi skal nå sette programmet med over 100 poster og allokere flere scener i Drammen slik at vi er sikre på at alt får plass. Vi gleder oss til å ønske velkommen til Kulturytring i juni – uten tvil Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk!

Sikter på flere tusen deltagere daglig

Programsjef for Kulturytring Kaia Brænne forteller at billettsalget åpner om kort tid med gode priser for early birds.
– Kulturytring blir rigget som en stor fysisk festival som samler alle dimensjonene av kulturfeltet i Norge, og setter kultur på dagsordenen i valgkampen i 2023. Vi har debatter, forskningsformidling, politikersamtaler og paneler, samtidig som det er et tett kulturprogram med konserter, sceneproduksjoner, åpne gallerier, utstillere og mye mer! Vi tar sikte på flere tusen deltakere hver dag, med programposter fra morgen til kveld. Hvis du jobber i kunst- og kultursektoren er det her du skal være 19. – 21. juni, sier Brænne.

Fra bærekraft til kulturbyen Liverpool, meningsfylt mangfold og debatt om kulturjournalistikk

Hovedprogrammet til Kulturytring slippes i slutten av april, men noe av det faglige og kunstneriske programmet for årets festival er klart allerede. Det faglige og kunstneriske program inneholder aktører fra hele bredden av kulturlivet med arrangementer fra blant annet Norges musikkhøyskole, TrAP, Telemarksforskning, Østfold Internasjonale Teater, Den norske kirke og Tigerstadteatret.

Stortingspresident Masud Gharahkhani foretar den offisielle åpningen av festivalen. Åpningsappellen blir holdt av den samiske artisten, skuespilleren og klimaaktivisten Ella Marie Hætta Isaksen, aktuell med filmen Ellos eatnu – La elva leve og i front for aksjonsgruppa som kjemper for å få revet de menneskerettighetsstridige vindturbinene i Fosen.

Mandag 19. juni åpner den to ganger Spellemann-nominerte visepopartisten Marte Wulff programmet på Kulturytrings bærekraftscene. Gjennom hele festivalen holder bærekraftscenen fokus på klima- og bærekraft gjennom arrangementer knyttet til temaet.

Den britiske forskeren Ged Ryan kommer til Kulturytring på invitasjon fra Drammen kommune for å snakke om Liverpools unike utvikling som en mangfoldig kulturby. Ryan deler historien om hvordan blant annet Beatles, fotballen og statusen som europeisk kulturhovedstad har bidratt til transformasjonen av Liverpool.

Norges musikkhøyskole holder debatten «Ta ansvar for å nå ut!» om tilstanden til kulturjournalistikken i 2023 og utfordringene kulturlivet har med å være synlige i en stadig mer tabloid mediehverdag.

I debatten «Hva skjer når mangfold måles i kulturlivet?», arrangert av kunstprodusentnettverket TrAP, settes Kulturdirektoratets målinger av kulturaktørers innsats for inkludering under lupen. Hva er hensikten med målingene, og hvordan kan vi sikre at målet om inkludering nås på en måte som gir mening for kulturlivets institusjoner?

Den norske kirke, som er en betydelig oppdragsgiver for utøvende kunstnere i landet, setter lys på kunstnerhonorering med samtalen «Rett til rimelig betaling!». Hurdalsplattformens tiltak for en styrket kunstnerøkonomi ble fulgt opp med veiledende prinsipper for honorering av kunstneriske oppdrag. Hva er rimelig betaling, og hvilket ansvar bør det kunne forventes at produksjons- og visningsarenaene tar?

Ny webportal for kulturlokaler

Kulturrom, Norsk Musikkråd, NOKU og Kulturalliansen lanserer en ny webportal for kulturrom på arrangementet «Hva er et egnet rom for musikk, teater, husflid eller dans?» Her kan både kommuner og lokale kulturlag få hjelp til å vurdere om lokalene de bruker er egnet til formålet. Portalen inneholder sjekklister for egnede kulturlokaler, veiledere til forbedringer og tips til finansiering.

Kulturrikets tilstand

Ledende fagmiljøer innen kulturforskning fra Telemarksforsking og USN har i en årrekke arrangert Kulturrikets tilstand, en dagskonferanse som har fått stor oppmerksomhet i deler av kunst- og kultursektoren. I 2023 flytter de arrangementene til Kulturytring og presenterer, i samarbeid med NOKU, tre hovedstolper i Kulturytrings program: Bærekraft – sentralt og lokalt, aktivisme og ytringsrom, og digitale plattformer og AI.

Er demokratiet levedyktig i sin nåværende form?

Det spør kompaniet New Heroes som kommer til Kulturytring med kritikerroste forestillingen In Search of Democracy 3.0, som hadde norgespremiere i regi av Østfold Internasjonale Teater høsten 2021. In Search of Democracy 3.0 er en energisk og humørfylt forestilling om makt og politikk, hvor publikum blir med på jakt etter et oppgradert demokrati.

Bakkenært teater på hjul for barn

Tigerstadsteatret besøker Kulturytring med forestillingen Ubåt, en musikalsk og leken forestilling om nysgjerrighet, håp og om å flyte og synke samtidig. Ensemblet spiller oppsøkende og gratis med Tigerbussen, som er et teater på hjul.

Om Kulturytring | www.kulturytring.no

  • Kulturytring er Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk.
  • Arrangeres i Drammen 19. – 21. juni 2023, i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune.
  • Initiativtaker er Norsk Kulturforum (NOKU).

Om Norsk Kulturforum (NOKU) | www.noku.no

  • Norsk kulturforum (NOKU) er interesse- og kompetanseorganisasjonen for kultursektoren i kommuner og fylkeskommuner over hele landet.
  • NOKU skal styrke den faglige kompetansen, og fremme kunst- og kulturliv som vesentlige bidragsytere til samfunnsutvikling og menneskers livskvalitet.

Mer informasjon, bilder og kontakt

Generalsekretær Monica Larsson, Norsk Kulturforum, 97022420, monica.larsson@noku.no

Programsjef Kulturytring, Kaia Brænne, 90958268, kaia@noku.no

Presseansvarlig Anne Berentsen, Kulturmeglerne, 99524438, anne.berentsen@kulturmeglerne.no

Bilder kan lastes ned her: (link)

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.