Margreth Olin er blant kunstnerne som kommer til Kulturytring i Drammen 19. – 21. juni. Foto: Norsk filmdistribusjon

Gert Nygårdshaug, Bård Vegar Solhjell, Margreth Olin, Penelope Lea, Amanda Delara og Ella Marie Hætta Isaksen er blant navnene som gjester Kulturytrings grønne bærekraftscene og løfter opp kultur, bærekraft og aktivisme før valget.

Kulturytring er Norges største og viktigste arena for kunst- og kulturpolitikk, og finner sted i Drammen 19. til 21. juni. Under festivalen setter arrangøren Norsk Kulturforum fokus på bærekraft og klima med en egen bærekraftscene støttet av Bergesenstiftelsen. Nå hele programmet klart- Det er et bredt spekter av samfunnsdebattanter og kunstnere som gjester scenen, med arrangører fra hele kulturfeltet som avsendere: 

– Vi er skikkelig stolt av å tilby publikum et spennende og svært relevant program på bærekraftscenen, sier Monica Larsson, generalsekretær i Norsk Kulturforum som er initiativtager og eier av Kulturytring. 

– Norsk kulturforum mener kunst- og kulturbransjen er en av nøkkebransjene i den store grønne omstillingen, og ønsker å legge til rette for kunnskapsdeling, debatt og inspirasjon på Kulturytring. 

Kan klimaaktivisme i populærkulturen stimulere til samfunnsendringer?

Natural State tar med et panel bestående av forfatter Gert Nygårdshaug, naturveileder og skogsbad-guide Nina Alida Nordbø, sirkulærøkonom Cathrine Barth og bærekraftsøkonom Einar Kleppe Holthe for å diskutere populærkulturen som spillveksler for naturen – kan klimaaktivisme i populærkulturen stimulere til samfunnsendringer?

Den prisbelønte filmregissøren Margreth Olin kommer til bærekraftscenen for å snakke om sin nyeste film, den storslåtte naturdokumentaren Fedrelandet. Hva er kunstens plass i det grønne skiftet, natur og klima? Olin møter til en samtale med Mia Frogner, bærekraftansvarlig på Øyafestivalen.

Verdensmusikkfestivalen Oslo World fyller 30, og setter fokus på kunstens rolle i aktivisme og unge menneskers mulighet til å forme fremtiden i samtalen «Om samfunnet ikke endrer seg, vil musikken endre samfunnet». Artist, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, artist og aktivist Amanda Delara og regissør, skuespiller og dramatiker Cliff Moustache møtes til samtale, moderert av festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Klimakrisen tar liv hver dag! Etterlyser eierskap fra kulturfeltet

Hvordan er det å være en del av et kulturliv i et oljeproduserende land som Norge? Kompetanseforetaket Klimakultur inviterer til debatt om ytringsrommet for klimakamp i kulturlivet i arrangementet «Kultur for klimarettferdighet», organisert sammen med NOKU. Kulturlivet må ta større eierskap til sin egen påvirkningskraft i klimakampen, sier Julie Forchhammer som er leder i Klimakultur:

Julie Forchhammer i Klimakultur etterlyser mer klimadebatt i kulturfeltet. Foto: Privat

– Klimakrisen tar liv hver eneste dag. Klimakrisen utrydder også kunst, kultur, kulturarv og kulturminner hver eneste dag. Hvordan kan vi bruke kunst- og kulturens enorme påvirkningskraft til å minne oss selv på hvem vi er og hvem vi ønsker å stå i fellesskap og solidaritet med? Det skal vi prøve å reflektere over i en panelsamtale med et knippe kloke, modige og empatiske mennesker, sier Julie Forchhammer.

I panelet sitter Penelope Lea (klimaaktivist og UNICEF-ambassadør), Lindis Hurum (generalsekretær Leger Uten Grenser), Alexander Roberts (teatersjef Rosendal Teater), Bård Vegar Solhjell (direktør Norad) og Nadine Ouedraogo Constant (programansvarlig formidling Nasjonalmuseet).

Kulturfeltet kan lære av norske festivaler

Bærekraft har stått høyt i konseptueringen og planleggingen av Kulturytring 2023, og Monica Larsson er fornøyd med at temaet har fått grobunn i arrangementene meldt inn av kulturfeltet:

– Vi håper på frisk debatt og fraspark, da arbeidet for å nå klima- og bærekraftsmålene går altfor sakte, det er tross alt kode rød for hele menneskeheten, sier Monica Larsson, som oppfordrer kulturfeltet til å lære av festivalbransjen:
– Norske festivaler har i lang tid vært i front i miljøarbeidet både i Norge og i verdenssammenheng, men nå må både kulturpolitikere og resten av kulturfeltet ta større ansvar for å gå i front i dette arbeidet.  

Sjekk full oversikt over arrangementer på bærekraftscenen her

Om Kulturytring | www.kulturytring.no

  • Kulturytring er Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk.
  • Arrangeres i Drammen 19. – 21. juni 2023, i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune.
  • Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival.
  • Tre dager fylt med 100 faglige programposter og 50 kunst- og kulturarrangementer fra 140 arrangører.
  • Initiativtaker er Norsk Kulturforum (NOKU).

Om Norsk Kulturforum (NOKU) | www.noku.no

  • Norsk kulturforum (NOKU) er interesse- og kompetanseorganisasjonen for kultursektoren i kommuner og fylkeskommuner over hele landet.
  • NOKU skal styrke den faglige kompetansen, og fremme kunst- og kulturliv som vesentlige bidragsytere til samfunnsutvikling og menneskers livskvalitet.

Mer informasjon, bilder og kontakt

Generalsekretær Monica Larsson, Norsk Kulturforum, 97022420, monica.larsson@noku.no

Programsjef Kulturytring, Kaia Brænne, 90958268, kaia@noku.no

Presseansvarlig Anne Berentsen, Kulturmeglerne, 99524438, anne.berentsen@kulturmeglerne.no

Bilder kan lastes ned her: https://www.kulturytring.no/presserom/


Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.