Nordiske samtaler i Mors
august 16, 2024
22.-24. august samles kunstnere, politikere, meningsdannere og innbyggere for å ta temperaturen på aktuelle temaer i kulturdebatten og bli smartere sammen.
Foto: Per Bille / Kulturmødet 2023
Kulturmødet Mors er Danmarks samlingssted for samtaler om kunst og kultur. Programmet består av mer enn 500+ arrangementer fordelt på mer enn 18 scener. Arrangementene er gratis og alle er velkommen. I 2023 deltok mer enn 35 000 gjester.
Årets seks temaer er «Demokrati», «Fremtid, næringsliv og reformer», «Neste generasjon», «Trivsel og helse», «Grønn agenda» og fokus på «Kunstnerens liv».
Med støtte fra Nordisk Kulturfond forente «Kulturytring» (NO), «Folk och Kultur» (SE) og «Kulturmødet i Mors» (DK) i høst kreftene om et treårig samarbeid. Med Nordisk framtid er målet å styrke dialogen om kunst, kultur og demokrati på tvers av landegrensene.
Det står flere nordiske programposter på programmet i Mors i år, som er utviklet i samarbeid med Kulturytring, Folk och Kultur i Eskilstuna og Kulturmødet i Mors.
– Vi tror at kunst og kultur har en viktig rolle når det kommer til i å skape nye felleskap og formulere de fremtidsvisjonene vi skal strekke oss etter. Med et samarbeid mellom de tre nordiske møteplassene er det vår ambisjon å styrke den nordiske samtalen i en tid hvor den verden vi kjenner er i stor forandring, sier programsjef Kaia Brænne (Kulturytring), direktør Ismo Railisson (Folk och Kultur) og direktør Trine Bang (Kulturmødet Mors).
På årets Kulturmødet i Mors er følgende program direkte resultat av samarbeidet:
Torsdag 22. august kl 12.00
Ella Marie Hætta Isaksen
Ella Marie Hætta Isaksen er musiker og samisk aktivist, som på få år har opnådd stjernestatus som ambassadør for den samiske befolkning i Norge. Møt henne i samtale med Moussa Mchangama om samisk kultur, det store ansvaret å bære arven videre, klimaaktivisme, urfolk og de glemte stemmer. Se filmen La elven leve, som har Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen. Filmen kan ses i kinoen torsdag fra kl. 18.15 – 20.15.
Torsdag 22. august kl 13.45
Nordens urfolk
Møt tre sterke stemmer fra opprinnelige nordiske folkeslag som diskuterer, hvordan det ser ut i dag med muligheter, rettigheter, kultur og identitet. Samtalen vil tage utgangspunkt i deres egen fortelling og historie. Hvordan kan fremtidens utfordringer løses ved hjelp av et urfolks perspektiv og erfaring?
Torsdag 22. august kl 15.00
Maria Navarro Skaranger x Emma Holten
Maria Navarro Skaranger skriver i sine bøker om liv som er marginalisert i litteraturen, men som samtidig er liv mange mennesker lever. Den prisvinnende norske forfatter er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2024. Møt henne i samtale med Emma Holten om klassesamfunn, utsatthet og sårbarhet.
Fredag 23. august kl 11.00
Hva kan vi lære av hverandre på tvers av generasjoner?
Det er en evig dynamikk at ungdommens virkelyst og energi ofte også er et oppgjør med de eldre generasjoner. Men hva kan vi lære av hverandre på tvers av generasjoner? Hva opptar unge som eldre i dag og hva har vi til felles? I denne samtalen setter vi scenen på tvers av alder og grenser og lar sterke nordiske stemmer være nysgjerrige sammen.
Fredag 23. august kl 12.30
Kulturell opprustning – hva skal vi forsvare?
I en tid med krig i Europa står vi overfor spørsmål om hva som virkelig er verdt å forsvare i Norden. Mens der skjer en militær oprustning, bør vi også overveie, hvordan vi kan oppruste kulturelt. Hva er det i Norden som er vigtig å forsvare? Hvilken rolle kan kultursektoren spille? Kunst og kultur har altid været sentrale elementer i vårt samfunn, men i en krigstid får de en særlig betydning. Hvordan påvirker krigen i Europa det nordiske samarbeidet og vår følelse av samhørighet i en velferdsregion? Kan kultur være nøkkelen til å styrke denne samhørigheten?
Fredag 23. august kl 15.00
Samtale om kunstnerisk ledelse i et nordisk perspektiv
Hvilke viktige temaer og problemstillinger opptar unge og erfarne ledere, og hvordan kan vi skape større erfaringsutveksling, kapasitetsbygging og synergi mellom kulturpolitikk, kulturledelse og kunstutøvelse på nordisk nivå?
Fredag 23. august kl 18.30
Hvem forteller historien?
I 2023 vant den danske spillefilmen Viften Nordisk Råds Filmpris og slo dermed fast, at film kan spille en avgjørende rolle i å belyse og revidere vår felles historie. I samtale med Nadia Kløvedal Reich, som har bakgrunn i film og tv verdenen, vil skuespilleren Laura Müller, den grønlandske filmskaperen Aka Hansen og filmregissøren bak filmen Viften Frederikke Aspöck diskutere spørsmålene: Hvem forteller historien? Hvordan får vi en så bred representasjon av stemmer i nordisk film som mulig? Og hvorfor er det sentralt for historiefortellingen å utfordre etablererte narrativer og skape en nyansert forståelse av fortida og nåtida?
Fredag 23. august kl 19.45
Faller patriarkatet?
Hvordan beveger vi oss inn i nye tider? Tre nordiske kulturprofiler møtes på scenen for å diskutere hvordan gamle strukturer brytes ned og endringer skapes i kampen mot maktmisbruk og sexisme på kunstneriske arbeidsplasser.
Foto: Per Bille / Kulturmødet 2023