Foto: Morten Quist Hommersand / Tigerstadsteatret

Med mer enn 100 faglige programposter og over 50 kunst- og kulturarrangementer fra 140 arrangører er Kulturytring kulturlivets svar på Arendalsuka. I dag ble programmet for Kulturytring 2023 lansert.

Se hele programmet her

Kulturytring er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival. Her sparkes valgkampen i gang med debatter og seminarer for å sette kulturpolitikk på dagsorden lokalt og nasjonalt. Stortingspresident Masud Gharahkhani forestår åpningen av festivalen som går av stabelen i Drammen 19. – 21. juni. Kulturminister Anette Trettebergstuen er til stede på åpningsdagen med både taler og debatt. Ella Marie Hætta Isaksen holder åpningsappellen. Spellemannspris-vinner Charlotte Dos Santos står for det musikalske innslaget under åpningen.  
 
Politikere som Tage Pettersen (H), Grunde Almeland (V), Åslaug Sem Jacobsen (SP), Silje Hjemdal (frP) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har meldt sin ankomst gjennom de tre dagene, sammen med ordførerkandidatene fra Oslo, Anne Lindboe (H), Rina Mariann Hansen (AP) og Omar Samy Gamal (SV). 

Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk

Under dagens programlansering ble det klart at antall programposter og arrangører er doblet siden festivalen ble arrangert første gang i 2021.
– Vi har registrert stor interesse for arrangementet og måtte øke kapasiteten etter at programpåmeldingen stengte i mars, sier Monica Larsson, generalsekretær i Norsk kulturforum og initiativtager til Kulturytring.

– Vi konstaterer nå at vi har over 100 faglige programposter og 50 kunst- og kulturarrangementer, arrangementer fra 8 fylkeslag og fra alle regioner. Med et bredt spekter av tematikk som dekker hele bredden av kunst- og kulturfeltet fra 140 arrangører er Kulturytring uten tvil Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk! sier Larsson.

Drammen er stedet å være i juni 

På listen over deltagere og bidragsytere står navn som Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad, styreleder ved Nasjonalmuseet Maria Moræus Hansen, podkastsjef i NRK Petter Sommer, generalsekretær i den norske avdelingen til Leger Uten Grenser Lindis Hurum, rektor på NMH Astrid Kvalbein, tidligere NRK-journalist Agnes Moxnes, sportsjef på hopplandslaget Claes Brede Bråthen og forsker og professor ved NMH Sigrid Røyseng.  

En rekke kunstnere bidrar i samtaler og debatt bla. regissør Margreth Olin, Solveig Slettahjell, musiker og initiativtager til tankesmia Kraft, artist Unni Wilhelmsen og sosiolog Knut Schreiner (Turboneger og Euroboys). 

På kunst og kulturprogrammet finner vi blant annet konsert med Marte Wulff, gratisteater på hjul med Tigerstadsteatret og den kritikerroste forestillingen Ubåt, fokus på kvensk kultur og tradisjoner med arbeidsvisninger av Astrid Serine Hoels danseforestilling Karhutanssi (Bjørnedans), Østfold Internasjonale Teater og kompaniet New Heroes viser In Search of Democracy 3.0, en energisk og humørfylt forestilling om makt og politikk, hvor publikum inviteres på jakt etter et oppgradert demokrati. 
 
- Vi er utrolig stolte over å kunne presentere et så omfattende, aktuelt og spennende program og gleder oss over å kunne ønske velkommen til Kulturytring 2023! Tirsdag 20. juni sparker vi valgkampen i gang med den store ordførerdebatten. Drammen er virkelig stedet å være i juni! sier Larsson. 

Fra ytringskultur og bærekraft til kunstnerpolitikk, AI og kultur som folkehelse  

Det faglige programmet spenner over 17 kategorier og dekker arrangementer med temaer som kulturpolitikk i valgkampen, ytringskultur, mangfold og bærekraft, kultur som folkehelse, kunst som utviklingskraft i samfunnet, litteraturpolitikk, kulturarv og regionale kultursatsinger.  

På programmet står blant annet KS-Kommunens sentralforbund som setter kultur på dagsorden i valgkampen med foredraget «Kunsten å utvikle kulturpolitikksom inviterer», NHO Reiseliv som inviterer til debatt om kultur som stedsutvikling. Kulturdirektoratet setter søkelys på kulturarv i krig og konflikt. Storbyuniversitetet OsloMet og Drammen Kommune tematiserer kunst og konflikt i transformasjonsprosesser. Telemarksforskning tar pulsen på kulturrikets tilstand med temaer som bærekraft, aktivisme og ytringsrom, og kunstig intelligens. Foreningen !les inviterer til samtale om regjeringens nye leselyststrategi. Forskningssenteret CREMAH ved Norges musikkhøgskole deler sin kunnskap om samarbeidet med NRK om Demenskoret og inviterer til samtale om økt handlingsrom i helsebudsjettet som effekt av satsing på kultur blant eldre.

Om Kulturytring | www.kulturytring.no  

  • Kulturytring er Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk.  
  • Arrangeres i Drammen 19. – 21. juni 2023, i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune. 
  • Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival. 
  • Tre dager fylt med 100 faglige programposter og 50 kunst- og kulturarrangementer fra 140 arrangører. 
  • Initiativtaker er Norsk Kulturforum (NOKU). 

Om Norsk Kulturforum (NOKU) | www.noku.no  

  • Norsk kulturforum (NOKU) er interesse- og kompetanseorganisasjonen for kultursektoren i kommuner og fylkeskommuner over hele landet. 
  • NOKU skal styrke den faglige kompetansen, og fremme kunst- og kulturliv som vesentlige bidragsytere til samfunnsutvikling og menneskers livskvalitet.

Mer informasjon, bilder og kontakt 

Generalsekretær Monica Larsson, Norsk Kulturforum, 97022420, monica.larsson@noku.no  
Programsjef Kulturytring, Kaia Brænne, 90958268, kaia@noku.no 

Presseansvarlig Anne Berentsen, Kulturmeglerne, 99524438, anne.berentsen@kulturmeglerne.no 

Bilder kan lastes ned her: https://drive.google.com/drive/folders/1ZxpHZyY6Jmu2CWPvF-aYLVfZn3-BTBdv 

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.