Spillkino, demokrativerksted og politisk tekstverksted: UNG Kulturytring samler ungdom fra hele norge
mars 30, 2023
Om under tre måneder braker Kulturytring løs i Drammen, og årets festival byr på et innholdsrikt ungdomsprogram. Programkoordinator Shawkat Jafari gir status for UNG Kulturytring rett før påske og kommer med et eksklusivt programdrypp av UNG-programposter.
– Hei Jafari, nå nærmer Kulturytring seg med stormskritt. Hvordan går festivalplanleggingen?
– Det går kjempebra, om enn litt hektisk her i NOKU-staben. Nå er det mye som skjer: I midten av mars sendte vi ut tilbud til alle arrangører, og nå holder vi på å legge den store kabalen med å koordinere programmet. Vi har også sluppet early bird-billetter med gode priser fram til 20. april. Den 25. april slipper vi hovedprogrammet med mer enn 150 arrangementer. Vi gleder oss til å dele hele programmet med publikum!
– Hvordan blir ungdomsprogrammet i 2023?
– Da vi stengte programinnmeldingen den 1. mars kunne vi telle hele 30 programposter med UNG-tematikk. I tillegg til dette utvikler vi også egne arrangementer til ungdom. Arrangører fra alle deler av kulturfeltet har utviklet faglige arrangementer, kunstnerisk program, kurs og verksteder til UNG. Dette er et program som er ment for både ungdomsdelegater, kulturarbeidere, politikere og øvrig publikum, hvor kulturspørsmål for ungdom er integrert gjennom hele festivalen.
– Kan du dele noen smakebiter fra programmet?
– Det er mye kult på programmet, flere av arrangørene lager for eksempel programposter om datakultur og gaming. UKM Norge lanserer veiviseren «Formidling av datakultur og dataspill som kulturuttrykk» hvor de også har en interaktiv spillkino for publikum. Veiviseren er laget i samarbeid med Bibliogames, Kulturtanken, KRED og Spillpedagogene, med et mål om å gjøre dataspill mer tilgjengelig og fremme satsning på dette i offentlig sektor. Datakultur og dataspill er viktig i kulturarbeid med ungdom, og at denne lanseringen også er skreddersydd til ungdom med en spillkino er veldig gøy.
– Spennende! Over til kurs og verksteder – hva skjer der?
– Noe vi gleder oss til er demokrativerkstedet «Kontroversielt tema, sa du?» som Det Europeiske Wergelandsenteret arrangerer. Her får ungdom verktøy til å skape et tryggere og mer inkluderende ytringsrom i vennegjengen, klasserommet og lokalmiljøet. Verkstedet trener ungdom i å møte kontroversielle temaer, hvor deltakerne lærer å diskutere gjennom praktiske og morsomme øvelser sammen med engasjerte jevnaldrende.
– Å skape gode ytringsrom for ungdom er en gjenganger i flere UNG-programposter som lanseres den 24. april. Kan du fortelle mer om Drammens Tidende sitt skriveverksted?
– Drammens Tidende, som er en av samarbeidspartnerne våre, arrangerer verkstedet «Lyst til å ytre deg?», et skrive-verksted for ungdom som vil ytre seg politisk i media. Verkstedet ledes av politisk redaktør i DT Hege Breen Bakken, og vi tror dette blir et viktig kurs for delegatene våre.
Gjennom vinteren har UNG Kulturytring holdt to verksteder, hvor ungdom har fått medvirke til programutviklingen sammen med samarbeidspartnerne våre. Hvordan har dette vært?
– Det har vært så gøy – ungdom fra hele landet har deltatt og sagt sin mening, og samarbeidsorganisasjonene har også vært gull og bidratt med faglig kunnskap og sine ungdomsnettverk. Dermed har vi hatt ungdom med ulike interesser inne i medvirkningsprosessen, hvor ulike stemmer har blitt hørt.
Hvilke innspill kom ungdommene med?
– Et godt innspill fra flere av dem var at ungdom skulle ha et helt eget sted på festivalområdet, hvor det samtidig var trygge voksne til stede. Dette har vår partner Ung Kultur Drammen fulgt opp, og skal holde ungdomsklubben G60 åpen og gratis gjennom hele festivalen. G60 er lokalisert på festivalområdet og blir en hub for verkstedene og kursene hvor ungdommene kan slappe av, bli kjent, få seg litt mat og drikke og delta på akkurat det de selv vil av aktiviteter.
– Hvorfor skal man melde seg til å bli UNG-delegat?
– Som delegat på UNG får du gratis ytringspass og tilgang til alle arrangementene på Kulturytring. Vi tilbyr også reisestøtte ved behov og opphold til de som trenger det, noe vi kan gjøre takket være god støtte fra Bufdir og Erasmus+. Unge mellom 13 og 25 kan melde seg som delegat, enten som enkeltperson eller som gruppe – interesseskjemaet vårt er åpent fram til 1. mai, så meld dere der! Vi er glade for at mange allerede har meldt seg, og fortsetter jobben med å spre budskapet og få med så mange som mulig til å delta som delegat.
– Kan ungdom utenfor Viken være delegater?
– Vi inviterer ungdom fra hele landet, det er absolutt ikke spesifikke byer eller steder vi prioriterer. Vi inviterer spesielt de mindre kommunene rundt omkring i landet til å ta med ungdom til Kulturytring. Vi vil inkludere stemmer fra hele landet, og hjelper som sagt til med reise og opphold til ungdomsdelegater som kommer langveisfra.
– Sist, men ikke minst: Hva håper du at UNG Kulturytring skal være for ungdom?
– Først og fremst håper vi at dette kan bli en viktig møteplass for ungdom. Dette gjelder både for de som er interessert i kunst, kultur og politikk, og de som får sitt første møte med dette på festivalen. UNG skal være et sted hvor ungdom kan finne sin stemme og få sin stemme hørt, uansett hvilket interessefelt de har.