ENTER av Signe Solberg og Åsmund Solberg

  • mandag 21. juni
  • 09:00 – 18:00

Arrangeres av:

Arrangør: Viken fylkeskommune
Tid: Hele dagen, kontinuerlig
Sted: Nedre del av Byparken. Gå rett over Ypsilon bro og elva fra Papirbredden.

ENTER av Signe Solberg og Åsmund Solberg

En skulpturell og omreisende installasjon inspirert av labyrinten, med lydverk som aktiveres av publikum.

Kunstner Signe Solberg og musiker Åsmund Solberg har gjennom våren 2020 samarbeidet om et prosjekt initiert av Kristiansand kotmmune forbindelse sammenslåingen av Finsland, Søgne og Kristiansand til en ny storkommune. Prosjektet hadde som formål å belyse varierende aspekter og tematikk rundt dette og skulle vises flere steder i den nye storkommunen. Det var første gang de arbeidet sammen og resultatet har blitt ENTER, en massiv skulptur med et eget lydverk, inspirert av labyrinten. Grunnidéen for verket er å reflektere rundt noe større som settes sammen til en enhet, samt å arbeide mot et mål uten å fysisk kunne se hverandre.

«Samarbeid er en kompleks prosess der man stadig finner nye sider, vinkler og opplevelser. Det kan ofte oppleves tydelig for utenforstående, men innviklet for dem som står midt oppi det. Vi ønsket å lage en skulptur som publikum kunne bevege seg i og utforske på egenhånd. Der en tradisjonell labyrint har tydelige skillevegger for å forvirre publikum, har ENTER abstrakte former som inviterer publikum til å utforske.» — Åsmund Solberg

Signe Solberg har arbeidet med massive furustokker, hogget på Finsland, og tykke plater av aluminium. Stokkene danner skulpturens grunnlinjer, mens metallkonstruksjonene danner en dynamisk form. På samme måte har musikken til Åsmund Solberg tatt utgangspunkt i nye lyder og instrumenter han har laget gjennom lydopptak og sampling, utformet for skulpturen.
Forskjellige komposisjoner spilles på faste tider på døgnet, slik at man gjerne må oppsøke skulpturen flere ganger. Det er mange ulike fagfelt som er involvert i ENTER. Fra visuell kunst og musikk, via sveising, trearbeid, tungtransport og til koding av styringsenheter og sensorer.

ENTER ble også preget av 2020s overskrifter og har i lys av dette fått en utvidet aktualitet.
Man er i en situasjon der samarbeid på tross av avstand blir den nye hverdagen. Og den felles situasjonen vi er i skaper en annen form for samhold og måter å dele opplevelser på. Søskenparet er oppvokst på Haugsjå i Froland og dette er første gang de samarbeider om et
kunstverk. Selve labyrinten strekker seg ut over 5×9 meter og musikken består av en rekke lydspor med Åsmund Solberg sitt nykomponerte verk.

Sjekk også ut kunstersamtale med Signe Solberg tirsdag kl. 13.00-13.45

Signe Solberg (f.1985) arbeider primært med skulptur og kunst i offentlige rom. Hun bor og arbeider i Hobøl og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun hatt separatutstilling på blant annet Bomuldsfabriken Kunsthall, Vigeland-museet og Galleri FORMAT. Hun har også deltatt på gruppeutstillingene Kunstnermøte ved Sørlandets kunstmuseum, Replanted Identity ved bla Les Docs i Paris, Slump Luck by Chance ved Gustavsberg Konsthall og Tendenser ved Galleri F15. Hun har gjort flere permanente utsmykninger ved bla Nye Kirkenes Sykehus og Norsk Helsearkiv på Tynset, samt temporære kunstprosjekter i offentlig rom. Eksempelvis foran Oslo Sentralstasjon i regi av Rom for Kunst og prosjektet Snart Kristiansand i regi av Kulturbyrået Mesen og Kristiansand Kommune med det omreisende lyd og skulpturprosjektet Enter. Hun er i år aktuell med utsmykning i Kunstarena Torbjørnsbu Gruver ved Bomuldsfabriken Kunsthall og ved nye Kolbotn skole. I 2023 har hun separatutstilling ved Trøndelag senter for samtidskunst.

Åsmund Solberg (f. 1991) er gitarist og pedal steel gitarist, og virker innen jazz og norsk folkemusikk. Solberg har en mastergrad fra improvisasjonslinjen ved Högskolan för scen och musik i Gøteborg, og bachelor i utøvende rytmisk musikk fra Universitetet i Agder. Solberg bor for tiden i Oslo der han arbeider som musiker. Han er engasjert i flere prosjekter både som utøver og komponist, og medvirker på en rekke utgivelser. Blant utgivelser i år, plata Kjepphest med Skrekk og Guro som er deres andre album.
Han fikk også Folkelarmprisen 2020 og ble Spellemann-nominert for plata Heimespel sammen med Johanne Flottorp. Prosjektet er initiert av Kristiansand kommune i forbindelse med kommunesammenslåingen. Kulturbyrået Mesén, ved Kristine Wessel er kurator og kunstfaglig rådgiver. Andre sentrale samarbeidspartnere er Kristiansand kunsthall og NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
SNART Kristiansand, som ENTER er en del av, er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde, Kristiansand kommune, tilskudd kunst og kulturformål, Agder Fylkeskommune,
KORO LOK, Norsk-finsk kulturfond og AT Skog.

Viken fylkeskommune

Viken er Norges største fylke med over 1,2 millioner innbyggere – nær en fjerdedel av Norges befolkning.

Les mer

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.