Stedsutvikling og regional kulturpolitikk på Kulturytring
juni 10, 2025

Kunstnerens rolle i områdeutvikling, potensialet i tomme bygg og Stavanger 900 år. Dette er arrangementene du bør få med deg om du er interessert i stedsutvikling og regional kulturpolitikk.
Arrangementer med tema stedsutvikling og regional kulturpolitikk genererte mange stinne brakker på Kulturytring 2023, med en rekke solide arrangementer utviklet av aktører fra alle deler av kulturfeltet. Temaet fortsetter å være populært i 2025, med program utviklet av arrangører som Kulturrom, NHS/ Universitetet i Stavanger og Kulturmeglerne.
Mandag 23. juni

Drammen kommune inviterer kunstner og arkitekt Jad El Khoury til å presentere sitt arbeid med Strømsø 2030, etterfulgt av en panelsamtale med ulike aktører i prosjektet.
Jad El Khoury har vært tilknyttet områdeutviklingen Strømsø 2030, der den overordnede visjonen er å bidra til bedre levekår og livskvalitet, og å bygge tilhørighet og fellesskap. Hvordan kan kunsten og kulturarven brukes som verktøy i dette arbeidet?
I dette prosjektet har kunstneren hjulpet med å bevare et av Drammens eldste hus som lå på Strømsø, han har deltatt på språkcafe i regi av Strømsø frivilligsentral og der møtt 16 innbyggere fra 14 ulike nasjoner. Hvordan kan kunsten og kulturarven brukes til å binde alle disse faktorene sammen slik at man er med å bygge tilhørighet og fellesskap – og bedre livskvaliteten?
Union scene | Multisal 1 kl. 13:45: Frie eller bundne hender – kulturleiing i krisetider
Hvordan kan kulturledere skape gjennomslag i krevende tider med innstrammede budsjetter?
«Når budsjetta strammast inn, får kultursektoren ofte kjenna kutta på kroppen. Likevel ser me store skilnader mellom kommunar – nokre prioriterer, medan andre knapt held seg flytande. Kva ligg bak denne ulikskapen? Er det strukturelle forskjellar, sterke eldsjeler, eller handlar det om politisk vilje?»
NOKU Vestland inviterer til samtalen «Frie eller bundne hender – kulturleiing i krisetider» og drøfter strategi, påvirkning og ledelse i en tid hvor kulturfeltet stadig må kjempe for sin framtid. Hvordan kan kulturlederen skape utvikling når mye av tiden går til brannslukking? Hvilken rolle kan lokale kulturråd og frivillige kulturnettverk spille i den lokale sektoren?
I panelet sitter gjester som Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H), Trude Letnes (kommunalsjef for oppvekst og kultur i Voss kommune) og Anne Lene Østvold Jordåen (kultursjef i Stord kommune).
Drammensbiblioteket | 1. etasje kl. 17:00: Aktivitetshusets rolle i levekårsutsatte områder
Drammen kommune og Strømsø 2030 løfter opp aktivitetshusets rolle i byutvikling på arrangementet «Aktivitetshusets rolle i levekårsutsatte områder».
Hvordan kan et aktivitetshus bidra til å bedre levekår, bomiljø og lokalsamfunnsutvikling i en utsatt bydel? Hvordan opplever innbyggere som bruker aktivitetshus at det bidrar til å bedre livet deres?
Asantewah Dua-Mensah har jobbet inngående med disse spørsmålene i sin masteroppgave, og presenterer funnene sine på Kulturytring. I den påfølgende panelsamtalen moderert av Oda Rygh får vi høre både innbyggere og ansatte i Drammen dele sine erfaringer og perspektiver.

TIRSDAG 24. JUNI
Drammen kulturhus kl. 09:15: Kultur som motor eller møbel i byutviklingen?
Byer vokser, transformeres og fortettes, men skal kulturen skape rommet eller skal det skapes rom for kulturen? Museum Stavanger, Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO), Rogaland Teater, Stavanger kommune inviterer til panelsamtale om utviklingen av Rogaland Teater og Stavanger museum på Kannikhøyden.
Hvordan kan kultur forme byen, skape fellesskap og styrke identiteten til stedet? Hvordan kan et nytt teater- og museumsbygg skape merverdi for byen, utover sitt primære formål? Vi møter Espen Røsbak (kultursjef i Sola kommune), Ingerid Helsinge Almass, (seniorrådgiver DOGA) Karoline Birkeli-Gauss (byplanlegger og prosessleder, Våre steder) og Knut Skansen, (adm. direktør Oslo-filharmonien)
Papirbredden hovedscene kl. 11:00: Prisutdeling: Kåring av Norges kulturkommune 2025
Helt siden 1992 har Norsk kulturforum delt ut den gjeve prisen Norges kulturkommune. Prisen deles ut annet hvert år til en kommune som utmerker seg nasjonalt med sitt kulturarbeid. Det kom inn gode søknader fra både store og små kommuner over hele landet som ønsket å kjempe om tittelen som Norges kulturkommune 2025 og overta stafettpinnen etter Lillestrøm kommune. De tre finalistene til prisen som deles ut på Kulturytring i Drammen 24. juni er: Voss herad, Stavanger kommune og Kristiansund kommune.
Finalen og kåringen finner sted under Kulturytring den 24. juni kl. 11:30. Det er juryleder Grunde Almeland som deler ut prisen.

Hvordan sikrer vi kulturaktørene plass når vi utvikler byene og tettstedene våre? Hva om vi kan sikre kulturfeltet gode vekstvilkår uten å bruke milliarder på nye kulturhus og signalbygg, men heller tenke nytt rundt reguleringsplaner og nye løsninger få gi kulturlivet tilgang til eksisterende bygg?
Kulturrom kommer til Bærekraftscenen og presenterer fire inspirerende eksempler på hvordan kulturlivet kan bidra til ny bruk, skape ny identitet og styrke tilhørigheten:
- Eva Rowson, Bergen Kjøtt
Fra kjøttfabrikk til kulturlaboratorium
Hvordan et gammelt industribygg midt i Bergen har blitt et levende og inkluderende produksjonssted for kunst og musikk – og hva det krever å kombinere programmering med eierskap, forvaltning og drift. - Vivian Haverstadløkken, Kulturhjerte Lillehammer
Fra rørleggerforretning til inkluderende kulturscene
Historien om hvordan en gammel butikkbygning i Lillehammer har fått nytt liv som inkluderende kulturscene – med barn, ungdom og frivillighet i sentrum. - Ingeborg Opdøl Tysnes, Kultursjef i Fjaler
Kulturbygda Dale
Hvordan Fjaler kommune satser på kultur som motor for utvikling – og hvordan ombyggingen av Samvirket til nytt kulturhus har gitt både lokalt engasjement og nasjonal oppmerksomhet. - Nora Dyrvik, Arkitekt og prosjektrådgiver Kulturrom
Hvordan få det til i praksis?
Presentasjon av arbeidet med en håndbok for etablering av kulturlokaler i eksisterende bygg, et verktøy som skal bygge bro mellom kulturaktørers behov og byggebransjen.

Drammen kulturhus kl. 14:00: Bygging av merkevare, destinasjon og kulturturisme
Hvordan tenker man strategisk om merkevarebygging i skjæringspunktet mellom kunst, kultur og turisme? Hvordan kan en by – som Drammen – ta posisjon og bli et naturlig valg på kulturkartet?
Et sterkt arrangørlag fra vertsbyen Drammen har invitert Reidar Fuglestad til å svare på disse spørsmålene med foredraget «Bygging av merkevare, destinasjon og kulturturisme». Fuglestad, kjent som tidligere leder i Kunstsilo og toppsjef i Dyreparken i Kristiansand, deler sine erfaringer med å utvikle både opplevelsesbaserte og kulturelle kraftsentre.
Union Scene | Multisal 1 kl 15:00: Styrking av det lokale kulturlivet – arbeid i lokale kulturråd
Kulturrådene i Asker, Bærum og Drammen deler erfaringer og innsikter om arbeidet de gjør for å forbedre rammevilkårene for det lokale kulturlivet – og hvorfor de mener det er en god ide med lokale kulturråd. I samtalen «Kulturfrivilligheten samler seg» ønsker de å vise til eksempler på hvordan kulturrådenes arbeid bidrar til å fremme et aktivt kulturliv gjennom å påvirke beslutninger som bedrer rammevilkårene for kulturlivet, samt hvordan det jobbes for å styrke kulturens verdi og plass i samfunnsutviklingen.
I samtalen møter vi Magnus Aannestad Oseth fra Drammen Kulturråd, Anders Tangen fra Bærum Kulturråd, og Eirik de Mora fra Asker Kulturråd. Moderator er Lise Gulbrandsen, generalsekretær i Norsk Musikkråd.

Musikk i Innlandet utfordrer etablerte sannheter i panelsamtalen «Pengesluk eller livsnødvendig prioritering: Kulturtilbud over hele landet – MÅ vi?», hvor de søker innsikt i hvorfor kultur er en sentral del av samfunnsstrukturen, særlig i krisetid:
«Et mangfold av kulturtilbud springer ut i både by og bygd: konserter, scenekunst, kunstprosjekter og lokale initiativer, ofte finansiert med offentlige midler fra stat, fylkeskommune og kommune. Er dette en nødvendig prioritering for å sikre tilhørighet, stedsutvikling og demokrati – eller er det blitt et pengesluk uten tydelig samfunnsgevinst?»
Onsdag 25. juni
Kunst og kultur bidrar til bedre helse og mer levende lokalsamfunn. Hvordan kan kulturtiltak i helse og byutvikling, for eksempel i utviklingen av Fjordbyen, bli en prioritert investering?
Prosjekt Res Bibliotheca i regi av Kultur og fritid i Lier kommune og kunster Anne Britt Rage inviterer til en annerledes debatt der vi utforsker kulturens plass i stedsutvikling. Forskning peker på positive effekter av kunst og kultur, men hvordan sikrer vi at tiltakene er inkluderende, bærekraftige og mer enn bare symbolpolitikk?
Lier bibliotek inviterer til en engasjerende samtale i et nytt debattformat, inspirert av World Café og Round table discussions. Gjennom aktiv lytting og refleksjon dykker de dypere inn i både muligheter og utfordringer ved å integrere kultur i byutvikling og helse.
Bli med og utforsk hvordan man kan utvikle nye byområder på en måte som gir varig verdi for innbyggere, kulturaktører og helsefeltet!
Union scene | Multisal 1 kl. 13:30: Stavanger 2025: Stedsutvikling med lokalkulturens kraft
Norges Kulturkommune-finalist Stavanger feirer sitt 900-årsjubileum i 2025, med store planer for feiringen. Sentralt i festivitetene står lokalkulturen, og jubileet har ambisiøse mål om å styrke byens identitet, fellesskap og tilhørighet. Samtidig skal jubileet være en katalysator for by- og regionsutvikling, og bidra til å gjøre regionen mer attraktiv og forbedre omdømmet – både nasjonalt og internasjonalt.
Hvordan gjennomfører man et stedsutviklingsprosjekt av denne størrelsesorden? Hva kan kultur faktisk bidra med i en slik sammenheng? NOKU Rogaland, NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling ved Universitetet i Stavanger og Stavanger 2025 inviterer til panelsamtale om forskningssamarbeidet mellom NHS og Stavanger 2025, og erfaringsutvekslingen med Göteborg kommune, som markerte sitt 400-årsjubileum i 2021.
I panelet møter vi Kristina Nilsson Lindström (førsteamanuensis, NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling, Universitetet i Stavanger), Sofia Berntsson (utviklingsleder på Göteborg & Co) og Stian Kristensen (rådgiver Stavanger 2025 og kulturavdelingen i Stavanger kommune).

Hvordan snakker vi om kultur for å få politisk gjennomslag, finansiering og publikum? Hos enkelte i kulturlivet sitter flosklene løst om kulturens egenverdi og kunst for kunstens skyld. Men er dét argumenter som resonnerer hos politikere, publikum og pengesekkfolk? Eller er kulturlivet tjent med å levere reinere ord for kulturpenga?
Kulturmeglerne inviterer til panelsamtale om strategisk kommunikasjon, og hvordan vi bør snakke om kultur for å oppnå resultater. Temaet er viktigere enn noen gang. I en tid hvor politikere snakker mer om kultur som instrument, er det de sterkeste kommunikatørene som får beholde dirigentstokken.
Hvordan snakker kulturaktører som lykkes om kultur for å få finansiering og politisk gjennomslag, og hvordan henger det sammen med hvordan de snakker til publikum?
I panelet: Dag Inge Fjeld (Høyskolelektor, Institutt for markedsføring, Høyskolen Kristiania), Kristin Danielsen (Direktør Kulturdirektoratet), Line Anni Solbakken (Spesialrådgiver KS), Kristin Ørnen Johnsen (H) med flere. Moderator er Christian Dyresen (Kulturmeglerne).
Sjekk fullt program til Kulturytring 2025 her!
Vi tar forbehold om endringer i scener og tidspunkter. Sjekk alltid programoversikten på nettsiden for korrekt informasjon om arrangementene du vil få med deg.