Demokrati og medvirkning har vært en rød tråd i UNG-programmet siden festivalens fødsel, men prosjektet har likevel utviklet seg betraktelig på bare to festivalavviklinger:

2021

Rian Adam Sadiq, Joy Munyeshyaka og Linett Steen fra Drammen ungdomsråd under Ung kulturytring 2021. Foto: Drammen kommune
Rian Adam Sadiq, Joy Munyeshyaka og Linett Steen fra Drammen ungdomsråd under UNG Kulturytring 2021. Foto: Drammen kommune

På Kulturytrings første avvikling i 2021 var UNG Kulturytring en dag øremerket utforsking av kulturpolitikk for barn og unge. Gjennom dagen kunne man få med seg programposter som «Kultur og ungdom – krafttak for bærekraft» og «Rekk opp hånda! Hvordan kan ungdom påvirke politikken?«. Flere av arrangementene var utviklet av ungdomsdelegatene, som også var representert i panelene og deltok som publikum. Mer informasjon om programpostene finnes her.

UNG-prosjektet hadde medvirkning og representasjon som fokusområde, og inviterte ungdomsdelegatene til å lage en tiltaksplan som fulgte opp 2021-stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur. Tiltaksplanen ble lagt fram for politikerne i den avsluttende politiske debatten på programmet. Etter Kulturytring ble tiltaksplanen oversendt regjeringen, Stortinget, fylkeskommuner og kommuner.

2023

I 2023 kunne et utvalg UNG-delegater delta på en eksklusiv lederworkshop i regi av Inger-Lise Gårdsrud (Lederhavna / InWaves). Foto: Nikolai Grasaasen / Norsk kulturforum

I 2023 ble programmet til UNG Kulturytring utviklet i en ti måneder lang medvirkningsprosess, hvor et ungdomsutvalg og faglige samarbeidspartnere møttes til verksteder for å utvikle program. Det endelige UNG-programmet bestod av alt fra kunstneriske- og politiske verksteder, faglige samlinger, paneldebatter og samtaler, til kulturelle arrangementer som konserter og forestillinger.

Rett under 200 unge delegater (13-25 år) fra hele landet deltok gratis og barrierefritt på Kulturytring i juni 2023. De fikk være med på eksklusive programposter og eget faglig og sosialt opplegg, samtidig som det var fri tilgang på alle arrangementer på festivalen.

Gjennom de tre festivaldagene kunne UNG-delegatene blant annet delta på …

  • Demokrativerkstedet «Kontroversielt tema, sa du?» i regi av Det Europeiske Wergelandsenteret. Her fikk delegatene møte stortingspresident Masud Gharahkhani, som delte sine erfaringer med å debattere meningsmotstandere.
  • Lederworkshop fasilitert av Inger-Lise Gårdsrud i InWaves og Lederhavna. Den eksklusive workshopen kurset åtte ungdommer i hvordan man kan lykkes med ledelse og bli en skikkelig god leder.
  • Politisk skriveverksted i regi av Drammens Tidende. På skrivekurset «Lyst til å ytre deg?», ledet av politisk redaktør Hege Breen Bakken, fikk delegatene mange nyttige skrivetips, inspirasjon og trygghet i prosessen med å skrive debattinnlegg.
  • En serie med nyskapende panelsamtaler og badstubad på Drammenselva i regi av DEMO-kollektivet og Ælvebadstua.

Les mer om programpostene i 2023 her.

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.