Kulturytring setter kunst- og kulturpolitikk på agendaen og er arena for en rekke kulturpolitiske debatter i 2025. Foto: Nikolai Grasaasen / Norsk kulturforum.

Hva rører seg i kulturpolitikken før stortingsvalget 2025? Sjekk arrangementer om kulturpolitikk og politiske debatter på Kulturytring.

Kulturpolitikk og politiske debatter er så klart en stor del av Kulturytring! Sjekk oversikten under for et utvalg arrangementer som dekker dette:

Mandag 23. juni

Installasjonen In Search of Democarcy 3.0 er oppe alle tre dager på Kulturytring. Foto: Østfold Internasjonale Teater.

09:00: In Search of Democracy 3.0: Installasjon
Fra morgenen av kan du starte dagen med en refleksjonsøvelse over dine egne ønsker og visjoner for fremtidens kulturliv- og kulturpolitikk. Møt opp på Papirbredden til Østfold Internasjonale Teaters interaktive installasjon In Search of Democracy 3.0. Dette er en leken måte å utforske demokrati og deltakelse på, som senker terskelen for å delta i samfunnsdebatten og tenke fritt rundt fremtiden: På tegnebordet er alt mulig!

09:30: Kunst og kultur for alle? Nye innsikter om tilgjengelighet i Norge
Det er viktig å ha et godt kunnskapsgrunnlag! Kulturdirektoratet presenterer den første oversikten fra den kommende rapporten om tilstanden i den norske kultursektoren i arrangementet Kunst og kultur for alle? Nye innsikter om tilgjengelighet i Norge. 

12:00 Musikkutvalget lanserer NOU om norsk musikkliv
NOU-ene danner grunnlag for politikken! På Kulturytring presenterer Musikkutvalget sitt arbeid med den nye utredningen om norsk musikkliv, og overrekker sluttrapporten til Lubna Jaffery.   
 
12:45: Ny kulturlov, hva betyr dette for kommunene?  
Den nye kulturloven er endelig vedtatt på stortinget, og Insam AS starter samtalen om hva dette betyr for kommune-Norge på Kulturytring i Drammen 2025. Deltakere i debatten er Kathy Lie (SV), Line Anni Solbakken (KS) og  Knut Olav Brekklund Saeves (NOKU Viken), og Anne Berit Haavind fra Lillestrøm kommune forteller om arbeidet med ny kulturstrategi. Jon Mihle fra Insam leder arrangementet.  

13:45: Frie eller bundne hender? Kulturleiing i krisetider
Ingen kultur uten bevilgninger. NOKU Vestland inviterer til debatt om hvordan kulturledere kan skape gjennomslag i krevende tider.

14:45: Film og Politikk: Hva nå, Norge?  
Den Nasjonale Filmkommisjonen, Norsk Filmforbund og Produsentforeningen Virke inviterer til filmpolitisk debatt om prioriteringer, filmens samfunnsverdi og nødvendige tiltak for en bærekraftig næring. Deltakere er Kathy Lie (SV), Åse Kristin Ask Bakke (Ap), Tage Pettersen (H), Sigrid Ilsøy (Sp), Silje Hjemdal (FrP) og Emma Lind (V og tidligere statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet)

16:00: Kulturrikets tilstand: Publikum og kulturbruk
inviterer Telemarksforsking og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til første sesjon av Kulturrikets tilstand: Publikum og kulturbruk. Det overordnede temaet for årets Kulturrikets tilstand er forholdet mellom kunnskap og kulturpolitikk: Hva vet vi, vet vi nok, hva trenger vi å vite, og bruker vi kunnskapen på en god måte? Hvilket forhold har kulturpolitikken til et oppdatert kunnskapsgrunnlag? 

TIRSDAG 24. juni 

Museene – samfunnskritisk terrier eller politisk nikkedukke, spør Tidsskriftet Museum og Norges museumsforbund. Foto: Frode Hansen / VG

09:00: Klima og ytringsklima i kulturlivet: Oljekultur til barn og unge
Start dagen med diskusjon om rapporten «Hva er norsk energikultur» i regi av Klimakultur og Kulturytring. Den nye kulturloven sier at styresmaktene må legge til rette for et åpent og opplyst offentlig ordskifte. Og at offentlig politikk og virkemidler på kulturfeltet er sentrale for å legge til rette for en infrastruktur for ytringsfrihet i samfunnet. Den inneholder også en lovfesting av prinsippet om armlengdes avstand på kulturfeltet. Men hvordan sikrer vi en åpen og inkluderende klimadebatt når styresmaktene samtidig er pådrivere for en ekspansiv norsk oljepolitikk? 

09:00: Rapportlansering: Kutt, kutt, kutt over hele linja. Kommunal kultursektor 2025
Kommunene er vesentlige for norsk kulturpolitikk, og rammevilkår er en viktig debatt. Norsk kulturforum (NOKU), Fagforbundet og Telemarksforsking legger frem rapport om kommunal kultursektor i 2025 i kjølvannet av alle kuttene som har rammet lokalkulturen.

10:15 Gå direkte videre til «Rasering av det kommunale kulturfeltet skjer i det stille!»
Her kommenterer NOKU Trøndelag den nylanserte rapporten til Telemarksforsking, og spør: Hva må kultursektoren gjøre for å bli hørt? Snakker vi feil språk, eller er det en generell uvilje eller uvitenhet som ligger til grunn for de manglende bevilgningene?

12:15: Hva står på spill? Samtaler om kunsten, samfunnet og framtiden Scenekunstnere møter politikere til samtale. Hva brenner i kulturnorge, og hvordan skal vi løse det? Fagforbundet, Norsk Skuespillerforbund, Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO), Creo, Norsk Tjenestemannslag (NTL), Norske Dansekunstnere og LO Kultur går sammen som arrangører. 

12:30: Når kommuneøkonomien svikter: Blir bankene og stiftelsene Norges nye kultursjefer?
Hva er samfunnsansvaret til banker og stiftelser i en tid med stadig mer utfordrende kommuneøkonomi? Hvem skal finansiere utviklingen av kunst og kulturlivet fremover, og hvem tar driften av dette videre? Bør kommune-Norge basere seg på fremtidig samarbeid med stiftelser for å få regningen til å gå opp? Dette er noen av spørsmålene NOKU Agder stiller i debatt om kommuneøkonomi og kulturfinansiering.  

13:30: Kulturlovverksted
Hva betyr en ny kulturlov for samarbeidet med det offentlige og det frivillige kulturlivet? Den nye kulturloven legger opp til at kommunen og fylkeskommunen skal ha en skriftlig oversikt over status og behov, samt fastsette mål og strategier for kulturfeltet. Hvordan kan offentlige og frivillige aktører samarbeide for at oversikten skal bli god? I denne samtalen ser Norsk musikkråd og Buskerud musikkråd på hvordan behovene, ressursene og mulighetene som ligger i det frivillige musikk- og kulturlivet kan synliggjøres i dette arbeidet. 

13:45 Kulturpolitikerskolen 1. klasse 
Kulturytring gjentar suksessen fra 2023 – kulturpolitikerskolen er tilbake. Den er for alle som ønsker å bli bedre i kulturpolitisk arbeid. På pensum er kommunikasjonsstrategi, historiefortelling, retorikk og argumentasjonslære. Og kanskje viktigst, hvordan bli en god kulturpolitisk kommunikator. Du får lære hvordan du blir sett, hørt og husket.  

14:00 Museene – samfunnskritisk terrier eller politisk nikkedukke? 
Hvordan er utsiktene for de norske museene i en kaldere og mer uforutsigbar virkelighet? Har de – som sine amerikanske kollegaer – grunn til å frykte økonomiske nedgangstider og et innskrenket faglig handlingsrom?  Tidsskriftet Museum og Norges museumsforbund kjører debatt!

15:00 Prioriteringer i knappe budsjetter: Må kulturen bygges ned, når forsvaret rustes opp? 
Forsvarsbudsjettet øker med 19 milliarder kr, og mer enn 6 av 10 norske kommuner gikk med underskudd i 2024. Samtidig settes Stortinget på prøve og må gjøre tøffe prioriteringer. Arrangørforum spør: Settes fremtidens kulturpolitikk nå på prøve? Hvordan kan vi sikre at norske arrangører kan fortsette å gjøre kunst og kultur tilgjengelig for et mangfoldig publikum? 

15:15 Operasjon Kulturplan! En annerledes type politisk arrangement med Kunstnernettverket 
Vi må stille forberedt når vi skal møte fremtidens krav, og ruste et fritt og landsdekkende kunstfelt. Derfor tenker vi kunst og kulturfeltet bør ta inn over seg og speile Heimevernets treffende motto: OVERALT – ALLTID. Kultur er en lovpålagt oppgave som til og med er forankret i Grunnloven. Alle kommuner skal ha en kulturplan. For å være klar til å møte fremtidens utfordringer må vi være riktig organisert, bemannet, utstyrt og trent.  

16:15 Det statlige kinosviket 
Det er gått 10 år siden staten frarøvet den norske kinobransjen evnen til å drive og utvikle felles bransjeoverbyggende tiltak gjennom Film & Kino ved å ta fra organisasjonen sine inntekter gjennom å omgjøre kinoavgiften på 2,5% av brutto billettinntekt til en fiskal avgift. Hva ønsker staten å oppnå med å tviholde på kinoavgiften som en fiskal avgift? 

ONSDAG 25. juni 

Dissimilis inviterer til debatt om hvordan vi skaper et inkluderende og tilgjengelig kulturliv. Foto: Dissimilis.

09:15 Dataspillstrategien: Fra ord til handling på dataspillkulturfeltet
Ungdom og Fritid inviterer til en sesjon der vi undersøker hvordan den nyeste dataspillstrategien «Tid for Spill» har gått fra ord til handling… Eller er det bare tomsnakk? Spilljournalist Erik Fossum styrer ordet når både politikere og NFI Spill gir oss svaret på hva som har blitt gjort og hva vi kan vente oss i fremtiden. 

10:45: Offentlighetskrisen og kritikkens rolle 
Arrangører: Norsk Kritikerlag, Norsk tidsskriftforening, Tekstallianse, Tekstallmenningen
Ytringsfrihetskommisjonen anbefaler en kraftfull mediepolitikk for et mangfold av aktører, innhold og kanaler med fungerende presseetikk. Vi behøver tidsskriftenes dybde og dagspressens bredde, og vi trenger profesjonelle kritikere. Hva skal til for å oppnå regjeringens, kulturlivets og medienes mål? 

11:00: Et inkluderende og tilgjengelig kulturliv: Hvordan kan vi sammen sikre at mennesker med utviklingshemming er aktive deltakere i kulturlivet? 
Dissimilis inviterer til debatt om hvordan vi som kulturinstitusjoner, interesseorganisasjoner, kommuner og enkeltindivider kan bidra til å skape et mer mangfoldig og tilgjengelig kulturliv – for alle. 

11:30 Er samfunnsansvaret viktigere enn kunsten? 
Riksteatret samler et knippe teatersjefer, kulturpolitikere og byråkrater. Og vi spør: 

  • Hvordan navigerer teaterledere i spennet mellom samfunnsansvar og kunst? 
  • Hva er politikerne sin holdning til publikumstall og egeninntekt? 
  • Hva inngår i, eller hvordan praktiseres best, armlengdes avstand? 

11:45 LESE-debatten
Bli med på en spennende debatt der vi utfordrer ungdomspolitikere fra alle politiske partier til å diskutere viktige temaer som: Hvordan påvirker dårlige leseferdigheter polariseringen i samfunnet, demokratiet, personlig utvikling, utdanning og arbeidsmuligheter? I det digitale samfunnet, trenger vi fortsatt skolebibliotek og fysiske skolebøker når alle har tilgang til skjermer og verktøy som Google og ChatGPT? Er lesing kun et kultur- eller utdanningspolitisk anliggende, eller har det bredere samfunnsmessige implikasjoner? 

12:00 Hvordan få til kultur som beredskap hvis det ikke finnes kunst- og kulturutdanninger i fremtiden 
Bakteppet er nedskaleringen av små sårbare kulturfag i utdanningene. Dette skjer i videregående skole, og i trange økonomiske tider for høgskoler og universiteter. Det disse fagene som avvikles. Hva betyr det for kulturnasjonen Norge? 

12:45: Kulturell beredskap – fond for å sikre museenes bevaring av kulturarven 
Museene forvalter 5000 historiske bygninger på vegne av felleskapet og har et samfunnsansvar for å bevare både materiell og immateriell kulturarv. Dagens ressurser er imidlertid ikke tilstrekkelig til å oppfylle dette oppdraget. 

Sett i lys av det nyopprettede Kirkebevaringsfondet, er det et tilsvarende behov for et statlig fond for å sikre bevaring for antikvariske museumsbygg. En paneldebatt der representanter fra museer møter sentrale politikere fra familie- og kulturkomiteen til debatt.

13:00 Den store ungdomspolitikerdebatten om kunst og kultur
Kulturytring har som mål å sette dagsorden i valgkampen og sette kunst- og kulturpolitikk på agendaen for både media, publikum og politikere. Denne gangen har Kulturytring invitert de politiske ungdomspartiene til å delta i den store ungdomspolitiker-debatten om kunst og kulturpolitikk. 

Hva er ungdomspartiene mest opptatt av når det kommer til kunst, kultur, barne- og ungdomskultur, fritidsklubber, frivillighetspolitikk, kunst- og kulturutdanning på videregående og høyskolenivå, kultur og bærekraft, og kunstnerisk ytringsfrihet? 

13:15 Den kunstnerstyrte infrastrukturen under press – seminar 
Hvordan ser den kunstnerstyrte infrastrukturen ut i dagens kunstfelt? At kunstfeltet skal styres av kunstnere med armlengdes avstand til politiske og byråkratiske nivåer har lange tradisjoner i Norge. I en tid med endringer i fylkesgrenser og regionstrukturer og strammere budsjetter ser vi en tendens til at mindre og kunstnerdrevne organisasjoner blir kuttet. Velkommen til innledninger og påfølgende debatt!   

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.