Artist, aktivist og dronningen av New Yorks skeive undergrunn, Penny Arcade, besøker Kulturytring 2023 med forestillingen Longing Lasts Longer. Foto: Albie Mitchell

Artist, aktivist og dronningen av New Yorks skeive undergrunn, Penny Arcade, besøker Kulturytring 2023 med forestillingen Longing Lasts Longer. Kulturytrings kunstneriske program er nå klart, med en lang liste arrangementer med scenekunst, utstillinger, konserter og mer.

Penny Arcade (72) rømte hjemmefra som 13-åring, ble plassert hos nonner, tok telefonen ved et bordell, ble oppdratt av drag queens og deltok på Stonewall-opprøret i 1969. Hun startet karrieren sammen med Patti Smith ved Theatre of The Ridiculous, hvor hun ble oppdaget av Andy Warhol, og presentert som Superstar sammen med Jackie Curtis og Holly Woodlawn i filmen Women in Revolt. Nå kommer ikonet til Kulturytring for å fortelle publikum hvor skapet skal stå.

Tirsdag 20. juni tar artisten og aktivisten Penny Arcade sin kritikerroste monolog Longing Lasts Longer med til Kulturytring i Drammen, i tospann med sin årelange samarbeidspartner Steve Zehentner. Den kompromissløse forestillingen gikk sin seiersgang på Edinburgh Fringe i 2015, og har siden da vært spilt i mer enn 40 byer verden over.

– Penny Arcade søker alltid å underholde og utfordre både seg selv og sitt publikum, skriver Buskerud kunstsenter, som er arrangør og produsent for forestillingen under Kulturytring. – Hun har en sjelden evne til å artikulere ideer som ofte forblir uuttalt og med et utgangspunkt i en kollektiv psyke, og bidrar med håp og optimisme. Velkommen til en kveld med farlige idéer og radikal undring over hva det vil si å være menneske her og nå. Les mer her.

Oslofjord Triennale 2024: Kan kunst redde en Oslofjord i krise?

Foto: Oslofjord Triennale

Oslofjorden er i krise, og det er nødvendig med en endring for at fjorden skal overleve. Men hva kan kunst egentlig bidra med – kan en ikke heller engasjere seg politisk eller i en miljøorganisasjon for å redde Oslofjorden?  

Det ambisiøse kunstprosjektet Oslofjord Triennale lanseres på Kulturytring tirsdag 20. juni. Prosjektet er initiert og etablert av en tverrfaglig gruppe aktører med lang fartstid i kunstfeltet, med hovedmålet å redde Oslofjorden. Prosjektet er et tett samarbeid mellom norskbaserte og internasjonale kunstnere, kuratorer, forskere, interesseorganisasjoner, lokale miljøer og steder knyttet til fjorden:
– Vi mener kunst står friere når det gjelder å skape dialog, bidra til økt kunnskap, og nødvendige perspektiver for å få til endringer for livet i fjorden, skriver initiativtagerne om grunnlaget for prosjektet.

Livet i fjorden blir belyst under lanseringen med to tilhørende kunstprosjekter:
Lydinstallasjonen HØR FJORDEN! og det performative måltidet Vann-Kraft. I HØR FJORDEN! får publikum lytte til Oslofjordens stemme, ved hjelp av lyd fra det som skjer under vannoverflaten direkte fra en seilbåt ute i fjorden. I Vann-Kraft, produsert i samarbeid med Fossekleiva Kultursenter, inviteres publikum til et måltid i vannet. Her blir Oslofjorden sanseliggjort med bevegelse, lyder og smaker.
– Gjennom å koreografere i et vannlandskap vil vi skape et rom for samtale, og gå i dialog med fjorden på dens premisser, skriver initiativtagerne.

Klimapop fra Marte Wulff, Margreth Olin snakker om Fedrelandet, performance fra Bodil Rørtveit og DJ-sett fra Nefertiti og Ost & Kjex

Marte Wulff, Bodil Rørtveit, DJ Nefertiti og Margreth Olin gjester bærekraftscenen under Kulturytring.

Mandag 19. juni åpner den to ganger Spellemann-nominerte visepopartisten Marte Wulff Kulturytring sin egne, grønne, bærekraftscene. Wulff er kjent for sine historiefortellende tekster og sin sterke formidlingsevne, og en særlig vilje til å forholde seg kunstnerisk til komplisert eller alvorlig tematikk. Hennes nyeste utgivelse, det avantgardistiske konseptalbumet Øya/øyet (2022), er i sin helhet viet klimakampen, og er laget i samarbeid med produsent og trompetist Sjur Miljeteig.

Mandag kommer også den prisbelønte filmregissøren Margreth Olin til bærekraftscenen for å snakke om sin nyeste film, den storslåtte naturdokumentaren Fedrelandet. Hva er kunstens plass i det grønne skiftet,
natur og klima? Olin møter til en samtale med Mia Frogner, bærekraftansvarlig på Øyafestivalen.

Tirsdag på Kulturytring gjør artist Bodil Rørtveit en 30 minutters klimaperformance. Rørtveit har de siste årene gjort seg bemerket som en uttrykksfull og sjangeroverskridende vokalkunstner tett knyttet til scenekunstfeltet. I konsertforestillingen Sustain var alle instrumenter var laget av plastsøppel, og i konseptet «Hengekøyekonsert» fra 2021 lot hun publikum lytte til musikk og fuglesang i hengekøyer i skogen.

DJ Nefertiti har fått Oslo til å danse til kwaito og kizomba i et tiår, og tirsdag 20. juni står Drammen for tur. Norsk-somaliske Idil tok DJ-navnet Nefertiti i 2009, og har siden fylt opp Oslos dansegulv med arabiske og afrikanske sjangere, som afrohouse, kwaito, highlife og kizomba. På Kulturytring spiller hun et to timers lang sett på Union hovedscene tirsdag kveld.

DJ-duoen Ost & Kjex tar over stafettpinnen fra DJ Nefertiti og lukker Union hovedscenen med dansbar, elektronisk musikk foran scenen. 20-årsgrense. Arrangementet KulturPlis er åpent for de med og uten festivalpass til Kulturytring. 

LED-vokalisering på Godsen med Maja S. K. Ratkje og HC Gilje, Astrid Serine Hoels «Karhutanssi» og «Flytende Drømmer» av Casse-Cou Project

Maja S.K. Ratkje og HC Gilje gjør liveperfomance på Godsen tirsdag kveld. Foto: HC Gilje

Tirsdag på Kulturytring rundes av på Godsen med en liveperformance av kunstnerduoen Maja S. K. Ratkje og HC Gilje, med etterfest med DJ Daeva. Ratkje og Gilje har siden 2012 samarbeidet om en performanceserie hvor Gilje benytter en serie LED-skjermer for å skape en dynamisk horisont bak Ratkjes vokal og elektroniske improvisasjon. Skjermene fungerer både til visning og som lyskilder, og vil lyse opp hele lokalet.

Karhutanssi (på norsk: “Bjørnedans”) skal ha premiere på Festspillene i Nord-Norge i 2023, men før det blir det eksklusive arbeidsvisninger under Kulturytring i Drammen. Med sin kvenske bakgrunn setter danser, koreograf og skuespiller Astrid Serine Hoel fokus på kvensk kultur og tradisjoner, i samarbeid med komponistene Beddari Nilsen Ramstad.

Det nyetablerte dansekompaniet Casse-Cou Project, basert i Drammen, viser produksjonen «Flytende Drømmer» på Papirbredden hovedscene tirsdag formiddag. I «Flytende Drømmer» ønsker Casse-Cou Project å utforske et landskap av bevegelser som fanger dansens rytmikk, dynamikk og allsidighet i samspill med organisk form. Les mer her.

Østfold Internasjonale Teater, Brageteatret, Markedet for Scenekunst og Marked for musikk tar med produksjoner til Kulturytring

Markedet for scenekunst og Marked for musikk viser Treig av Det Andre Teatret under Kulturytring. Foto: Erik Brandsborg, fra en fremvisning 24. august 2021.

Østfold Internasjonale Teater er til stede på Kulturytring med kunstprosjektet In Search of Democracy 3.0, som er både forestilling, installasjon og utstilling. Forestillingen kan ses alle tre dager av festivalen, og har åpen inngang for alle, ikke bare de med festivalpass.

Brageteatret viser sin kritikerroste forestilling «På omveien hjem», som gjorde stor suksess på DKS-turné for 5.-7- trinn i Viken. Rett etter forestillingen holder de panelsamtalen «Utfordrende tematikk i scenekunst for barn – Bør barn skånes for sårbare temaer i Den Kulturelle Skolesekken?» og diskuterer hvordan man best formidler vanskelige temaer i scenekunst for barn.

Markedet for scenekunst og Marked for musikk tar med seg forestillingen Treig av Det Andre Teateret til Kulturytring. Treig er Mari Thingelstads første solo-forestilling, og beskrives som en morsom, rørende og kanskje vitenskapelig opplysende forestilling om å finne seg selv som tenåring.

Kunst på programmet: Figur i Fossekleiva, Stefan Christensen, Daniela Bergschneider, In Search of Democracy 3.0, konsertplakater og Kari Ulleberg

Daniela Bergschneiders skulpturelle arbeider kan sees på Buskerud kunstsenter under Kulturytring. Foto: Buskerud kunstsenter

Kulturytring huser en rekke utstillinger og performances under hele festivalen, både på festivalområdet og andre steder i Drammen.

Figur i Fossekleiva (FiF) er til stede på og rundt Papirbredden og Ypsilon hele åpningsdagen med flere verk og aktiviteter, blant annet marionettene The Birds of Terpischore som synger og danser på gater og torg. Fossekleiva kultursenter holder også åpent alle tre dager med installasjonene The Fantastic Life of Minnie Rubinski og Det er sjeldent å finne ro i en annens kropp.

I siloen på Papirbredden kan publikum se installasjonene til Stefan Christensen, som ble kåret til fylkeskunstner i Viken 2022. Tirsdag deltar også Christensen i en kunstnersamtale på Buskerud Kunstsenter i regi av Viken Fylkeskommune.

Buskerud kunstsenter holder åpent under festivalen med den pågående utstillingen Hyperhaptic som viser Daniela Bergschneiders skulpturelle arbeider. Her er tusenvis av håndstøpte porselenselementer fanget mellom et mykt og fleksibelt nylonstoff.

Utstillingen Konsertplakater, i regi av Interkultur, viser et rikt mangfold av estetiske uttrykk fra ulike musikksjangre og kulturer som er representert i Norge fra 2000-tallet frem til i dag. Plakatene, blant annet hentet fra Samspill International Music Network, Kulturkollektivet DIWAN og Nasjonalbibliotekets samling, stilles ut på fasaden til Union Scene og kan sees gjennom hele Kulturytring. 

Glassblåseren Kari Ulleberg åpner studioet sitt for Drammen og Kulturytring alle tre dager av festivalen. Etter 40 år som glassblåser i Fossekleiva og på Union har Ulleberg nå etablert et kunstglassatelier på Grønland 40, hvor hun videreforedler sitt kalde glass ved å sandblåse, slipe og gravere.

Drammens museum holder langåpent alle tre dager av festivalen. Her vises blant annet utstillingen knyttet til Østfold Internasjonale Teaters In Search of Democracy 3.0: «Hva savner du i Drammen?» Dette spørsmålet har profesjonelle illustratører fra Østfold Internasjonale Teater stilt drammenserne – og tegnet svarene deres. Under Kulturytring kan du oppleve et utvalg av originalillustrasjonene i denne utstillingen, som er et samarbeid mellom ØIT, museet og Drammen videregående skole.

Se oversikten over kunstneriske programposter på Kulturytring her, og sjekk ut fullt program til festivalen


Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.