Tre store gratiskonserter, utdeling av den gjeve prisen Norges kulturkommune, klimaperformances og politikere fra hele landet møtes til den store ordførerdebatten. Dette skjer på Kulturytrings andre dag.

På festivalens første dag har mer enn 60 arrangementer gått av stabelen, og dag to er ikke beskjeden: Et stort antall faglige og kunstneriske arrangementer i teten, med en rekke store navn og temaer på blokka. Her er noe av hva som skjer tirsdag på Kulturytring:

09:00 – 11:00

Ferdig med frokosten? Allerede klokken 09:00 kan du velge mellom tre arrangementer: Tekstallianse og en rekke medarrangør inviterer til panelsamtale om avisenes manglende kulturdekning i «Morgendagens kritiske offentlighet». Seilet inviterer til debatt mellom de politiske partiene om praktiske og estetiske fag, uttrykk og læringsformer i grunnskolen. Sist, men ikke minst kan aspirerende (og erfarne) kulturpolitikere melde seg til Terje Lindbergs populære foredrag «Kulturpolitikerskolen», hvor kommunikasjonsstrategi, dramaturgi, retorikk, argumentasjonslære og fremføringsteknikk er på pensum.

Den store ordførerdebatten del 1: Oslo-kandidatene møtes til duell

Norsk kulturforum ønsker å sette kulturpolitikk på dagsorden og inviterer til todelt ordførerdebatt på dag to av Kulturytring. Første del av debatten arrangeres på Papirbredden Utescene kl. 10:00-11:15 og består av to deler. Først møtes ordførerkandidatene for Oslo AP, Høyre og SV i duell med tema “Oslo, Norges kulturhovedstad, hva skal skje de neste fire årene?”. 

Etter duellen møtes ordførerkandidater fra Bodø, Skien, Kongsberg, Drammen og Ålesund til paneldebatt med tema «Norske kulturkommuner: hva er valgløftene på kultur neste fire år?» 

Moderator er Håkon Haugsbø, journalist og debattleder kjent fra TV-program som Brennpunkt, Dagsrevyen og Forbrukerinspektørene. 

Er den immaterielle kulturarven usynlig?

Flere norske frivillige organisasjoner er i dag akkrediterte UNESCO-rådgivere som jobber aktivt for å fremme, ivareta og verne folkemusikk, folkedans, båtbyggertradisjoner, bunadbruk osv.

Men hvem har egentlig ansvaret for å følge opp disse innskrivningene? Hvem tar ansvar for at Norge oppfyller sine internasjonale forpliktelser overfor UNESCO? Hvilket ansvar har staten? Hvilket ansvar har frivilligheten? FolkOrg, Kulturvernforbundet og Norsk senter for folkedans og folkemusikk inviterer til debatt, hvor representanter fra de frivillige organisasjonene møter politikere til en spennende kulturarvdebatt. Arrangementet byr også på et spennende innslag av folkedans og folkemusikk.

Fargespill deler sine erfaringer

Fargespill gitt mange tusen barn og unge livsviktige mestringsopplevelser knyttet til identitet og fellesskap. På Kulturytring holder de foredrag om pedagogikken som ligger til grunn for det populære scenekunstprosjektet i arrangementet «En prestasjonskultur uten tapere. Er det mulig?»

I dette tidsrommet inviterer også Spillerommet til samtale mellom artistene Marte Wulff og Einar Flaa om klimatilpasning av fremtidens kulturliv. Kan dette skje på kunstens egne premisser? Viken fylkesbibliotek arrangerer idéverksted om å skape god kultur for lesing hos barn i arrangementet «Å nå de små». På kunstnerisk program åpner en rekke utstillinger for dagen – se full liste over kunstneriske arrangementer her.

11:00 – 13:00

Casse-Cou Project viser danseoppsetningen «Flytende drømmer» på Papirbredden hovedscene rett før kåringen av Norges kulturkommune.

Hold dere fast -disse to timene på Kulturytring er tjåka fulle med arrangementer. . Tilskuddsportalen deler sine beste tips og triks for å søke midler til prosjektene dine. På Buskerud kunstsenter er det kunstnersamtale med fylkeskunstner i Viken 2022 Stephan Christensen, som også har en utstilling i siloen på Papirbredden under hele festivalen. Kulturpolitikere diskuterer bygningsvern på invitasjon fra Drammens Museum, og en samlet front av storbybiblioteker tar opp bibliotekenes rolle i byutvikling oppvekstreformen i arrangementet «Våre barn».

Vandrepokalen til Norges kulturkommune er laget av Paal Ritter Schjerven.

Prisen Norges Kulturkommune 2023 deles ut på Papirbredden hovedscene

Hvem vinner prisen Norges kulturkommune 2023? Prisen har blitt delt ut av Norsk kulturforum annenhvert år siden 1992, og synliggjør godt lokalt kulturarbeid. Vinneren av prisen vil i perioden man har tittelen være en nasjonal ambassadør for godt lokalt kulturarbeid og blir synliggjort og profilert nasjonalt i samarbeid med Norsk kulturforum. 

I år står det mellom tre sterke kulturkommuner – Skien, Lillestrøm og Aurskog-Høland. Juryen har bestått av Grunde Almeland (V), leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Marit Helgesen leder i KS, og styreleder i Norsk kulturforum, Tor Helge R. Moen. Prisen deles ut av juryleder Grunde Almeland. 

Kulturvern i krig og konflikt – hva skjer med viktige kulturarvsteder i Ukraina?

Kulturdirektoratet inviterer til panelsamtale om situasjonen for kulturarvsteder i krigsområder, sett i lys av Ukraina. Gamlebyen i Odesa ble nylig hasteinnskrevet på UNESCOs verdensarvliste for å sende et tydelig signal. Hvilken betydning har dette, og hvordan kan andre land som Norge bidra i å bevare kultur i krigsområder?

I panelet sitter Liv Ramskjær (Museumsforbundet), Kathrin Pabst (Vest-Agdermuseet) og Torbjørn Urfjell (Kulturdirektoratet). Ordstyrer er Maryam Iqbal Tahir, kommunikasjonsdirektør i Kulturdirektoratet.

Balansekunst: Hvem knebler hvem?

Hvem setter premissene for dagens ytringsklima? Balansekunst og NOKU inviterer til en samtale om maktperspektiver, det omdiskuterte begrepet kanselleringskultur, og hvordan utrygge ytringsrom hindrer den gode samfunnsdebatten.

I panelet sitter Kamzy Gunaratnam (Arbeiderpartiet), Eirin Eikefjord (Bergens Tidende), Lisa Esohel Knudsen (Minotenk) og Joakim Aadland (Balansekunst). Ordstyrer er Peder Ebbesen (Kulturmeglerne).

Litteraturfeltet gransker den nye leselyststrategien

Foreningen !les og 12 medarrangører i litteraturfeltet inviterer til samtale om ny leselyststrategi som skal lanseres 2024. Målet er å skape en kultur for lesing hos barn, unge og voksne.

Hvilke spørsmål og forslag har elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen og videregående skole til en ny leselyststrategi? Under Kulturytring Drammen møter Leo Stub Køber og Silje Visnes Ståhlbrand fra Oslo katedralskole statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kjetil Vevle, og saksordfører for Bokloven, Torstein Tvedt Solberg, til nærmere samtale. 

Ungdom og Fritid, UKM og Hyperion inviterer til debatt i gaming-format.

Også i dette tidsrommet: Trenger vi en dataspillstrategi? Ungdom og Fritid, UKM og Hyperion kjører en utradisjonell politisk debatt, hvor politikerne Grunde Almeland og Odin Adesten Bohmann må kjempe om ordet i elleville minigames. Podcasten Bak Scenen holder livepod om bærekraftige festivaler, Buskerud Teater kjører debatt om politisk ungdomsteater, og Kulturalliansen m.fl. lanserer web-portal for bedre kulturarenaer.

13:00 – 15:00

Tunsbergleden åpnes under Kulturytring. Foto; Pilegrimssenter Oslo

I dette tidsrommet kan festivalgjestene også få med seg del to av Telemarksforsking og USNs årlige konferanse Kulturrikets tilstand, med tema digitale plattformer, KI og kulturpolitikk. Drammen kommune og Pilegrimssenter Oslo åpner Tunsbergleden gjennom Drammen med panelsamtale, klipping av rød snor og felles vandring fra Portalen utescene. Norske kulturarrangører og en rekke medarrangører presenterer arbeidet med et nordisk grønt veikart for kulturopplevelser.

Den store ordførerdebatten del 2: Drammens ordførerkandidater duellerer på hjemmebane

Det er duket for del 2 av den store ordførerdebatten på Papirbredden utescene. Her møtes ordførere og ordførerkandidater fra Drammen, Røros, Vinje og Hamar til paneldebatt, før Drammenskandidatene møtes til duell.

Tigerstadsteatret parkerer Tigerbussen på Kulturytring med to forestillinger og panelsamtale

Ta med barna på teater på tirsdag! Tigerstadsteatret besøker Kulturytring for første gang og spiller oppsøkende og gratis med Tigerbussen som er et teater på hjul. I løpet av dagen holder de to visninger av kritikerroste Ubåt, en musikalsk og leken forestilling for barn i alderen 6 og oppover. Forestilingene kl. 15:30 og er gratis og åpne for alle, men krever billettreservasjon – gå hit for å lese mer og reservere billett.

Hvem skal betale for barna? Klokken 13:30 holder Tigerstadsteatret panelsamtale inne i Tigerbussen med en rekke teatersjefer og aktører som jobber med scenekunst for barn og diskuterer: Hvordan kan bransjen, kunstnerne, politikerne, byråkrater og finansieringsaktører løse ett av teaterfeltets største utfordringer og største gleder; nemlig å nå barn og unge over hele landet med relevant, tilgjengelig og god scenekunst? Hva skal det koste og hvem skal betale?

Lansering: Kunstsentrenes vekselstrøm

Kunstsentrene i Norge lanserer antologien Kunstsentrenes vekselstrøm og inviterer til panelsamtale om kunstsentrene i Norge, hvis historie begynner i 1976 og i dag teller 15 kunstsentre over hele landet. Hva betyr det for publikum at det finnes kunstnerstyrte arenaer over hele landet? Ligger det viktige premisser for kunstforståelse i den kunstnerstyrte modellen? Eller motsatt, står den i veien for faglig utvikling og profesjonalisering? 

Foto: Signe Luksengard

Brageteatret: På omveien hjem – bør barn skånes for sårbare temaer i den kulturelle skolesekken?

Brageteatret viser den kritikerroste forestillingen På omveien hjem, som har blitt spilt for 5.-7. trinn på turné med Den kulturelle skolesekken. Visningen er åpen for alle, krever ikke billettreservasjon, og passer for barn i alderen 10 år og oppover.

Brageteatret har laget teater som blant annet handler om LHBTQ-tematikk, spiseforstyrrelser, barn på flukt fra krig, psykiske lidelser, foreldres bortgang og barn som pårørende – fortalt fra barnets perspektiv. Alle temaer som treffer hardere for noen, enn andre. Men, er det slik at tematikken i en teaterforestilling må være vanskelig for at det skal kunne kalles kvalitets-teater? Eller bør barn skånes for sårbare temaer i kunstopplevelser som vises i skoletiden?

Rett etter visningen holder teateret panelsamtale om å lage scenekunst for barn med alvorlig tematikk. I panelet er kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, psykiater og fagrådgiver ved Pårørendesenteret, Anne Kristine Bergem, lærer og kulturkontakt på Åssiden skole Ellen Synøve Skimmeland, og dramatiker og regissør for På omveien hjem, Toril Solvang. Samtalen ledes av kritiker og førstelektor i drama ved Høgskolen i Innlandet, Hedda Fredly.

15:00 – 18:00

Kulturmeglerne inviterer til panelsamtaler om hvilke trender som vil dominere kulturlivet i årene som kommer. Foto: Peder Ebbesen

Kultur i en ny tid – trend eller dille?

Hvor går kulturlivet nå? Hva er reelle trender og hva er «dillene» vi kan gi beng i? Kulturmeglerne inviterer til panelsamtaler om hvilke trender som vil dominere kulturlivet i årene som kommer. Hvordan kan vi skille varige trender fra «dillene»? Formatet er en miks av revolver-intervju, mini-foredrag og paneler, som samlet graver panel og publikum ned mot sannhetene i to sentrale temaer: betingelser for innovasjon og kampen om oppmerksomheten.

Oslofjord Triennale 2024 lanseres

Oslofjorden er i krise, og det er nødvendig med en endring for at fjorden skal overleve. Men hva kan kunst egentlig bidra med – kan en ikke heller engasjere seg politisk eller i en miljøorganisasjon for å redde Oslofjorden?  

Det ambisiøse kunstprosjektet Oslofjord Triennale lanseres på Kulturytring tirsdag 20. juni. Prosjektet er initiert og etablert av en tverrfaglig gruppe aktører med lang fartstid i kunstfeltet, med hovedmålet å redde Oslofjorden. Prosjektet er et tett samarbeid mellom norskbaserte og internasjonale kunstnere, kuratorer, forskere, interesseorganisasjoner, lokale miljøer og steder knyttet til fjorden.

Livet i fjorden blir belyst under lanseringen med to tilhørende kunstprosjekter:
Lydinstallasjonen HØR FJORDEN! og det performative måltidet Vann-Kraft. I HØR FJORDEN! får publikum lytte til Oslofjordens stemme, ved hjelp av lyd fra det som skjer under vannoverflaten direkte fra en seilbåt ute i fjorden. I Vann-Kraft, produsert i samarbeid med Fossekleiva Kultursenter, inviteres publikum til et måltid i vannet. Her blir Oslofjorden sanseliggjort med bevegelse, lyder og smaker.

Suksesshistorien Verkstad da Vinci: Kunst i skulen, er det viktig?

Hvilken plass har de estetiske fagene i skolen? NOKU Møre og Romsdal inviterer til presentasjon av samarbeidsprosjektet Verkstad da Vinci, som er utviklet for elever og lærere på 5. trinn av Ålesund kommune og Aggregat kunstnerfellesskap.

Etter presentasjonen blir det debatt med et panel bestående av: Åse Kristin Ask Bakke, stortingsrepresentant for Ap og medlem av Familie- og kulturkomiteen, Lisbet Skregelid, professor ved Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder, Odd Christian Hagen, rådgiver ved Knuden – Kristiansand kulturskole og Oskar Skulstad, kultursjef i Ålesund kommune.

Fritidsklubben: Barn og unges største arena, hva nå?

Med 120.000 brukere i alderen 13–18 år er fritidsklubb den største kulturarenaen for ungdommer. Fritidsklubb og ungdomshus er en av få kulturaktiviteter som brukes av ungdom fra alle samfunnslag. Klubbene bidrar til en mangfoldig og rik barne- og ungdomskultur, og det er nettopp her morgendagens utøvere, publikum og arrangører skapes.

I år fyller fritidsklubbene 70 år, og i den anledning inviterer Ungdom og Fritid til en panelsamtale om fritidsklubbenes betydning for barn og unge.
Her setter de søkelyset på fritidsklubbens rolle som kulturarena gjennom 70 år og hvilken rolle de får fremover.

I dette tidsrommet kan festivalgjestene også se eksklusiv arbeidsvisning av danseforestillingen Karhutanssi, delta på monotypi-verksted med den ukrainske kunstneren Volodymyr Fillippov, få med seg Kulturdirektoratet sin panelsamtale om BookTok og bookstagram, og Nabunya AS holder panelsamtalen «Service is the new Currency» på Drammen kulturhus – en samtale i after work setting om service-og kulturnæringens «myke» økonomi post covid.

18:00 – 00:00

Drammensbiblioteket holder litterær samtale med årets vinner av Triztan Vindtorn-prisen, forfatteren Øyvind Rimbereid. Drammens Tidende har en kulturell debrief med festivalgjengerne og et gjestepanel på Drammen kulturhus og spør: Hva føler du nå?

Tre gratiskonserter: lille Caesar, AKKS 40 år og Eiker Rock

Tirsdag byr vi på ikke mindre enn TRE gratiskonserter, åpent for alle, på utescenene Papirbredden og Portalen. Først ut er lille Caesar, som spiller på Portalen, presentert av Union Rock. Etter dette følger to konserter back to back på Papirbredden utescene: først AKKS som feirer 40 år i år, og deretter Eiker Rock, som har med americana-artisten Simen Loe & The Neighborhood.

Klimaperformance: Bodil Rørtveit

Bodil Rørtveit har de siste årene gjort seg bemerket som en uttrykksfull og sjangeroverskridende vokalkunstner tett knyttet til scenekunstfeltet. I konsertforestillingen Sustain var alle instrumenter var laget av plastsøppel, og i konseptet «Hengekøyekonsert» fra 2021 lot hun publikum lytte til musikk og fuglesang i hengekøyer i skogen.

KulturPlis: DJ Nefertiti og Ost & Kjex

Klubbkonseptet KulturPlis tar over Union hovedscene fram til midnatt med to DJ-sett: DJ Nefertiti går på kl 20:30, og etter henne tar Ost & Kjex over og holder på fram til midnatt.

DJ Nefertiti har fått Oslo til å danse til kwaito og kizomba i et tiår, og tirsdag 20. juni står Drammen for tur. Norsk-somaliske Idil tok DJ-navnet Nefertiti i 2009, og har siden fylt opp Oslos dansegulv med arabiske og afrikanske sjangere, som afrohouse, kwaito, highlife og kizomba. På Kulturytring spiller hun et to timers lang sett på Union hovedscene tirsdag kveld.

DJ-duoen Ost & Kjex tar over stafettpinnen fra DJ Nefertiti og lukker Union hovedscenen med dansbar, elektronisk musikk foran scenen. 20-årsgrense. Arrangementet KulturPlis er åpent for de med og uten festivalpass til Kulturytring. 

Maja S.K. Ratkje og HC Gilje live på godsen + etterfest med DJ Daeva

Tirsdag på Kulturytring rundes av på Godsen med en liveperformance av kunstnerduoen Maja S. K. Ratkje og HC Gilje, med etterfest med DJ Daeva. Ratkje og Gilje har siden 2012 samarbeidet om en performanceserie hvor Gilje benytter en serie LED-skjermer for å skape en dynamisk horisont bak Ratkjes vokal og elektroniske improvisasjon. Skjermene fungerer både til visning og som lyskilder, og vil lyse opp hele lokalet. NB! Her er det begrenset kapasitet og du bør reservere billetter for å sikre deg plass. Gratis for deg med Kulturytring-billett, følg lenken her.

Se hele programmet til Kulturytring her

Meld deg på nyhetsbrev

Vær den første til å motta nyheter om arrangementer, nye initiativer, gode historier og programmet.